Hlavní obsah

Pro postup cokoliv, deváťáci se nestyděli simulovat. Kouč soupeře nechápe, Záruba žádá trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezřídka kdy se stává, že soutěživost a touha po vítězství donutí profesionální sportovce jít za hranu morálních zábran a třeba se snaží vykoledovat si faul přihraným pádem. Když se tak ale děje u dětí, je to ještě hrozivější. Plzeňští hokejisté deváté třídy, tedy hráči do 15 let, v rozhodujícím duelu proti Mladé Boleslavi vybojovali díky vítězství 7:1 postup do extraligového finále. Kouč Středočechů Lukáš Zörkler však po utkání upozornil na podivné domácí simulace. Jednu z nich zbaštil i rozhodčí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Boleslavský trenér si už v pozápasovém hodnocení pro klubový web Plzně nepřímo postěžoval na výkon sudích. „Myslím si, jestli není na zvážení, aby takovéto zápasy play off již neměli pískat čtyři rozhodčí,“ podotkl. Na duely extraligy devátých tříd jsou totiž nominování jen dva čároví a jeden hlavní arbitr.

Na svém profilu na sociální síti X pak vypíchl dva konkrétní momenty, které se mu mírně řečeno nepozdávaly. V prvním případě v závěru první třetiny domácí Dario Blengino u mantinelu dohraje hostujícího Matyáše Michálka, který poté soupeři brnkne hokejkou o nohu. Plzeňský útočník se skácí k ledu, na kterém zůstává dlouhé desítky vteřin ležet. V tomto případě rozhodčí nevylučoval.

Už v 8. minutě ale sudí Šimon Glanc skočil na teatrální herecký výkon Vojtěcha Svobody, který se po jemném kontaktu soupeřovy hole svalil na led a držel se za obličej. Domácí forvard s áčkem na dresu si díky tomu vykoledoval dvouminutový trest pro boleslavského Pejšu. Středočeši šli do tří, první část oslabení sice zvládli, ale Škoda následně vstřelila důležitý gól na 1:0.

„Toto se děje během rozhodujícího zápasu semifinále extraligy 9. tříd. Za toto se vylučuje a rozhodčí nejsou schopni si to pohlídat,“ napsal k těmto momentům na svém profilu Zörkler. „Ve čtvrtfinále s Brnem jsme nedostali gól ve hře 5 na 5, pouze v oslabení. Nechce se mi věřit, že by před semifinále zazněl pokyn, ať si pro ty přesilovky jdou takhle,“ dodal poté.

Na videa mu obratem odpověděl i šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba. „První případ není tak zřetelný, ale ten druhý je jasně k řešení disciplinárky s postihem pro hráče i klub. Tohle je třeba potrestat dodatečně, ke zvážení je i trest za znevážení dobrého jména soutěže,“ tvrdil Záruba.

Na situaci zareagoval na svém Instagramu i bývalý útočník Radek Duda, skills coach a expert televizní stanice O2 TV Sport. „Jak trenéři, tak hráči by k sobě měli mít respekt,“ napsal a poté upozornil i na dvě situace, kdy se přihrávání dopustili i hosté. „Tohle do hokeje nepatří. My trenéři jsme zodpovědní za chování hráčů na ledě,“ vyťukal.

Radek Duda upozornil i na simulování boleslavských hokejistů.Video: Instagram Radka Dudy

Boleslav sice v závěru první třetiny srovnala, ale Plzeň poté proměnila duel v jednoznačnou záležitost a odskočila na 6:1. Závěr rozhodujícího zápasu pak Bruslařský klub neunesl. Pět minut před sirénou Matiáš Piskač ostře zasáhl Martina Mečla do oblasti hlavy a krku, za což obdržel trest do konce utkání.

O chvíli později se na střídačce rozzuřil asistent trenéra Jakub Mrázek směrem na rozhodčí takovým způsobem, že byl vykázán na tribunu a hostující tým dostal i dvouminutový trest pro hráčskou lavici.

Plzeň nakonec zvítězila 7:1 a semifinále ovládla 2:1 na zápasy. „Byla to výborná série, musím uznat sílu soupeře. Za postupem jsme si šli od první minuty, z týmu to bylo cítit. Teď se připravíme na finále,“ řekl trenér Škody Tomáš Pejchar. Ve souboji o zlato se Západočeši střetnou s Libercem, Boleslav skončila za Pardubicemi čtvrtá.

Reklama

  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.