Hlavní obsah

Puk místo tenisáku. Výsadek NHL v Austrálii má přinést zástupy nových fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Los Angeles měli ve středu o další nevšední zážitky postaráno. Obránce Drewa Doughtyho školil na kurtu tenista Thanasi Kokkinakis, centra Pierre-Luca Duboise si vzala do parády hvězda australského fotbalu (AFL) Mason Cox. NHL se poprvé ve své historii vydala na jižní polokouli.

Foto: Profimedia.cz

Drew Doughty v nájezdu na Davida Ritticha během tréninku v Melbourne

Článek

V sobotu a v neděli odehrají L.A. a Arizona dva zápasy v rámci Global Series v melbournském tenisovém chrámu - aréně Roda Lavera. Austrálie je však pro nejslavnější hokejovou ligu světa neprobádanou končinou.

„Při bruslení bych se musel opírat o židli, v televizi nezvládnu vůbec sledovat puk a ani si nedokážu představit, jak by se moje tělo cítilo, kdyby do mě v zápase někdo najel,“ popisoval Kokkinakis svoje dojmy. Drtivá většina jeho krajanů je na tom velmi podobně. Hokej mezi nejpopulárnějšími sporty v Austrálii nenajdete ani náhodou. Podle Mezinárodní hokejové federace je v šestadvacetimilionové zemi registrováno 6 150 hráčů a 20 krytých ledových ploch.

„Jsme průkopníci. Ale věříme, že tu pozvedneme fanouškovskou základnu a s NHL se sem brzy vrátíme,“ řekl Phil Pritchard, strážce Stanley Cupu, který už byl s pohárem v Evropě, v Číně i v Afghánistánu. Ale ještě nikdy ‚down under‘, což je výraz pro Austrálii a Nový Zéland a taky název jednoho z největších australských hitů, který v 80. letech vydala melbournská kapela Men at Work.

V Hokejové Síni slávy v Torontu už ale pár australských hokejových artefaktů naleznete. Od Goodallova poháru, nejstarší hokejové trofeje používané mimo Severní Ameriku, přes australský dres z olympiády 1960, až po hokejky, které zdobili Aboridžinci, původní obyvatelé Austrálie.

Když se před 63 lety dostavili vyslanci zpod rovníku na Hry ve Squaw Valley, dostali od Československa 1:18 a olympijský turnaj zakončili beznadějně poslední s celkovým skóre 10:87 ze šesti zápasů. O tehdejších australských hokejistech se později začalo v jejich domovině psát jako o předchůdcích jamajských bobistů z Calgary 1988.

Za svou více než stoletou historii eviduje NHL pouze jediného Australana, kterým je současný útočník St. Louis Nathan Walker, na jehož rozvoji mají velký podíl Vítkovice, v jejichž juniorkách a posléze áčku nyní už 29letý útočník působil.

„Myslím, že naše zápasy budou velmi vzrušující pro fanoušky. A dokonce i pro ty, kteří hokej vůbec neznají. Uvidí hru, která je neskutečně rychlá, a doufám, že díky tomu také nové příznivce nalákáme,“ věří Pritchard, který se v Melbourne také pídí po australských archiváliích spojených s hokejem. „Síň slávy v Torontu navštěvuje spousta Australanů, proč je nepotěšit něčím z jejich domoviny?“

Po pátečním otevřeném tréninku v Laver Areně se Kings a Coyotes podívají na zápas AFL, kam má dorazit skoro 100 tisíc fanoušků. „Ti kluci jsou opravdoví bojovníci. Vždyť hrají bez výstroje, což je úplně šílené,“ nechápal stokilový Dubois, který vedle Coxe vypadal jak tintítko. Až se ale v sobotu na ledě srazí hráči Los Angeles a Arizony, možná se protočí panenky zase hokejově nedotčeným Australanům.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.