Hlavní obsah

USA - Švédsko 3:2 PPAmeričané otočili finále MS osmnáctek a slaví zlato

Hokejisté USA otočili finálový zápas mistrovství světa hráčů do 18 let a porazili Švédsko 3:2 v prodloužení. Američané prohrávali s obhájci titulu po dvou třetinách 0:2, ve třetí části ale vyrovnali a v prodloužení duel rozhodl v čase 62:20 útočník Ryan Leonard. Zámořští hráči pojedenácté v historii získali zlaté medaile.

Foto: iihf.com

Americký hokejista Ryan Leonard ve finále MS do 18 let proti Švédsku.

Článek

"Je to neuvěřitelné. Minulý rok to bylo pro nás kyselé, protože jsme se Švédy prohráli. To, že jsme to zvládli s touhle partou, je velmi speciální," řekl americký útočník Will Smith, který byl vyhlášený nejužitečnějším hráčem turnaje, nejlepším útočníkem dle direktoriátu turnaje a nechybí ani v All Stars týmu. S 20 body se stal i nejproduktivnějším hráčem MS.

Reprízu finále z předešlého šampionátu začali lépe Švédové, kteří stejně jako Američané před dnešním dnem na turnaji vyhráli všechny zápasy. V 10. minutě je posunul do vedení Elliot Stählberg.

Ve druhé třetině přidal druhou branku v přesilovce Noel Nordh, ale Seveřanům to nestačilo. V 50. minutě nejprve snížil Danny Nelson a necelé čtyři minuty před koncem v početní výhodě vyrovnal Cole Eiserman.

"Myslím si, že žádný z nás ani na chvíli nepochyboval. Když jsme šli do třetí třetiny, tak jsme věděli, že to dokážeme. Potom jsme převzali otěže zápasu, k čemuž nám pomohly i nějaké šťastné odrazy. Kontrolovali jsme pak puk, jako po celý šampionát," řekl Leonard.

Finále se stejně jako předchozí zápas o bronz muselo prodlužovat. Při hře tři na tři jej rozhodl osmým gólem na turnaji Leonard. "Viděl jsem obránce, že má menší mezeru uprostřed, takže jsem tam najel a zkusil jsem vystřelit," usmíval se Leonard.

Švédové byli po zápase zklamaní. "Teď je to hodně těžké a bolí to. Tvrdě jsme pracovali, abychom uspěli. Vedli jsme o dva góly, ale o náskok jsme přišli, což je škoda. Každopádně hrát v tomto týmu byla radost, ale teď jsme samozřejmě smutní," řekl Nordh.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Švýcarsku:
Finále (Basilej):
USA - Švédsko 3:2 v prodl. (0:1, 0:1, 2:0 - 1:0)
Branky: 50. Nelson, 57. Eiserman, 63. Leonard - 10. Stählberg, 27. Nordh.
Vše o utkání o bronz naleznete ZDE

Reklama

Související témata:
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán