Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: O tristním důkazu nekvality juniorské extraligy i o pomoc odmítajícím Bartošákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ Bartošák má další pokračování, třicetiletý brankář nakonec ve Spišské Nové Vsi působit nebude. Ukazuje to jednu základní věc. Teď už všichni vědí, že přestože je Patrik Bartošák výtečný gólman, což ukazoval na začátku extraligy v Hradci, zároveň jde o člověka s obrovskými problémy v osobním životě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Patrik Bartošák v dresu Hradce Králové

Článek

Navzdory tomu, že mu spousta lidí nabízí pomocnou ruku, on ji odmítá. Je teď na něm, aby se s tím vypořádal. Hokej je jedna věc, mnohem důležitější je žít život bez závislostí.

Patrik Bartošák se sám musí rozhodnout a udělat ten důležitý krok, protože nabídek na pomoc už opravdu dostal víc než dost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Bartošák.

Několik měsíců, možná i let, vedeme debatu, jak moc kvalitní je naše extraliga juniorů. V minulém týdnu poslala Mladá Boleslav - šestý tým tabulky juniorské nejvyšší soutěže - dvanáct svých juniorů hrát krajský přebor proti Čáslavi. Je pro mě zarážející, že přestože Čáslav hrála na čtyři obránce, stejně zvítězila 5:2…

Můžeme diskutovat, jak se mladíkům z Mladé Boleslavi chtělo hrát, jestli byli ve formě, v jakém stadiu přípravy se zrovna nacházeli. Ale prohrát o tři góly s týmem z krajského přeboru se mi zdá absolutně ujetý. Uvědomme si, že chlapi v krajském přeboru trénují dvakrát týdně, jsou to amatéři a hokej mají jako zábavu.

Zkrátka to ukazuje obrovskou nekvalitu juniorské extraligy, o které tady pořád všichni diskutují. Poslouchám, jestli kvalita vzroste rozšířením, nebo naopak zúžením soutěže, rozdělením do regionálních skupin… Tak já tvrdím, že ti hráči prostě nechtějí trénovat a vyhrávat. To je základ všeho. Pokud nebudou chtít pokaždé vyhrávat, pak je porazí i krajský přebor. Tihle kluci by přitom rádi naskočili do seniorské extraligy…

Když objíždím zápasy Chance ligy a druhé ligy, v níž nastupují hráči z juniorské extraligy, je to opravdu tristní pohled na hokejisty, kteří vlastně nevědí, co mají dělat, aby byli lepší.

Ten nejdůležitější vzkaz je takový, že by všechny juniorské týmy v extralize měly začít pracovat daleko víc a urputněji. Aby tahle soutěž měla alespoň nějakou kvalitu a v budoucnu nám vyprodukovala některé hráče pro mistrovství světa dvacetiletých. Abychom nemuseli tahat jen kluky zpoza oceánu.

Sestřih zápasu Švýcarsko - ČeskoVideo: Český hokej

Fanoušci nemohli být moc spokojení s tím, co předvedla naše reprezentace na Švédských hrách. Ani já nebyl. Byla to fakt bída a nebylo čemu tleskat. Tedy až na jednu výjimku.

Kdo mě nadchnul a líbí se mi čím dál víc, je Daniel Voženílek. Během relativně krátké doby udělal ohromující vzestup. Když ho vidím, jak je na mezinárodní scéně schopen poměřit se s kýmkoliv, jak je důrazný, jak dobře bruslí… Je to jasný signál, že nám tu vyrostl hráč, který se stává hvězdou extraligy a začíná už ji přerůstat.

Příklep s útočníkem české reprezentace Danielem VoženílkemVideo: Sport.cz

Byl bych překvapený, kdyby Voženílek v květnu chyběl na domácím mistrovství světa. Na tom loňském na začátku nehrál, pak ho trenér Jalonen dal do sestavy. Letos si říká, aby v Praze hrál hned od začátku. Má totiž všechno, co má mít hokejista - důraz, sílu, chodí před bránu, navíc pravidelně dává góly. Takového hráče musí každý trenér milovat.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko