Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Budeme zase respektovaní v zámoří i Evropě, nebo zůstaneme stát na místě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní tým má za sebou další turnaj Euro Hockey Tour a po Švýcarských hokejových hrách rezonuje názor, že prohrát se může a nezdar proti Švédům nás posílí. Co však zůstává stejné jako na listopadové Karjale, je obraz naší hry. Najednou je hokej v českém podání daleko atraktivnější než v minulých sezonách.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK / Pavel Paprskář

České fanoušky hokej baví

Článek

Vedly se diskuse, jestli hrát zanďoura, nebo jít cestou otevřeného hokeje. Zdá se, že lidi chtějí vidět rychlou a otevřenou hru. Přes 17 tisíc diváků v O2 areně na zápase s Finy je jasná zpráva, že v Česku hokej baví a lidi na něj chtějí chodit.

A taky je to zpráva směrem ke květnovému mistrovství světa, že v domácím prostředí budeme s největší pravděpodobností atakovat rekordní návštěvnost šampionátu 2015 v Praze a Ostravě.

Je to skvělé zjištění s ohledem na kasu Českého hokeje. Už teď bychom se ale měli ptát, jak bude s příjmy ze vstupného naloženo. Jestli peníze dáme do mládeže, aby šla nahoru a abychom zatraktivnili naše mládežnické soutěže. Abychom vychovávali hráče pro NHL.

Anebo jestli zůstaneme stát na místě, jako je tomu teď, kdy je nám úplně jedno, že máme v NHL jen lehce přes dvacet hráčů. A vedení NHL tak už ani nepřemýšlí o tom, že by nás v roce 2025 pozvalo na reprezentační turnaj těch nejlepších hokejistů. Protože prostě nedáme dohromady kloudný tým z kluků působících v zámoří.

Aktuálně vidím v souvislosti s naším hokejem ohromnou podporu nejen sponzorů, ale hlavně fanoušků, což je to nejpodstatnější. A my peníze z domácího MS nesmíme utratit za nic jiného než za růst a návrat českého hokeje tam, kde už jsme měli být. To znamená, abychom byli v Kanadě, Americe i Evropě zase braní a všemi respektovaní jako jeden z týmů, který může hrát na Světovém poháru.

Poslední dva turnaje Euro Hockey Tour ukázaly, že předváděnou hrou si ten respekt můžeme vybudovat. Musíme ale rozšířit počet nadprůměrných hráčů v Evropě i NHL. A to nepůjde nijak jinak než prací na vylepšování našich mládežnických soutěží a vytváření obrovského konkurenčního prostředí v nich.

Abychom pak zase dostávali své hráče do NHL, jak to ukazují Finové a Švédové. Proč bychom znova neměli jít mezi světovou špičku i my, když počtem obyvatel jsme na tom stejně jako Švédsko a Finové dokonce mají jen 5,5 milionu obyvatel? Ukažme lidem, že v NHL nemáme jen Davida Pastrňáka a Tomáše Hertla.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama