Hlavní obsah

Atmosféra v Břeclavi? I pro mě nezapomenutelný zážitek, tvrdí obránce osmnáctky Jiříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V seniorské extralize už nastupoval obránce Adam Jiříček za Plzeň i před podstatně vyššími návštěvami, ale i jeho nadchlo, kolik diváků plnilo tribuny břeclavského stadionu po celý týden při zápasech českých hokejistů do 18 let během prestižního Hlinka Gretzky Cupu. Finálový duel, v němž juniorský reprezentační tým podlehl Kanadě po tuhém boji 2:3 až v prodloužení, vidělo ve vyprodaném hledišti dokonce 4500 diváků.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Adam Jiříček z České republiky a Jj Monteiro z USA na Hlinka Gretzky Cupu.

Článek

Co jste říkal na to, jaké podpory se vám na turnaji v Břeclavi dostalo?

Atmosféra byla skvělá. Lidí chodilo nebývale mnoho a neskutečně nám fandili. Na menším stadionu je bylo hodně slyšet. Nezapomenutelný zážitek to byl i pro mě, natož pro kluky, kteří před tolika diváky ještě nikdy nehráli. Všichni bychom si měli uvědomit, že hlavně kvůli takovým zápasům hokej hrajeme.

Co rozhodlo finálové střetnutí s Kanadou?

Jedna naše chyba v závěru úvodního dvacetiminutového nastavení. Byla to obrovská bitva, my jsme nechali na ledě všechno. Prodloužení je vždycky loterie. Soupeř ho zvládl líp. Mě osobně to hrozně mrzí, těžce těsnou porážku skousávám. Na druhou stranu jde pro český hokej o velký úspěch. Můžeme být na něj hrdí. Druhé místo by nás mělo nabít energií do nadcházející sezony, a hlavně směrem k mistrovství světa.

Zdálo se, že jste se skvěle srovnali s kanadskou tvrdostí...

Je to tak. Prokázali jsme značnou odolnost. Kanaďané to nesli trochu nelibě a docela často faulovali. Škoda že nám přesilovky moc nešly. Jednu jsme ale přece jen přetavili v závěru základní hrací doby ve vyrovnání na 2:2. Velká škoda, že nám pak nevyšlo prodloužení.

Ale ověřili jste si, že můžete i s tak silným týmem sehrát vyrovnanou partii. Souhlasíte?

Jasně. Kanaďané měli v Břeclavi hvězdné mužstvo. Avšak my jsme se přesvědčili, co je v nás. Jsem kvůli tomu na náš tým pyšný.

Ve finále vás držel výtečnými zákroky brankář Milota...

Celý turnaj mu skvěle vyšel. Ukázal svoje kvality. Rozhodl se pro odchod do zámoří, takže mu tam přeju hodně štěstí.

Není z úspěšného celku do 18 let zdaleka sám, kdo nyní z Česka zmizí. Vás Amerika neláká?

Momentálně ne. Měl jsem dopředu jasno, že i v příští sezoně zůstanu v Plzni.

Vaším parťákem v západočeském extraligovém týmu by měl být i spoluhráč z juniorské reprezentace Adam Benák, který se stal nejproduktivnějším Čechem v historii Hlinka Gretzky Cupu. Jak hodnotíte jeho výkony na břeclavském turnaji?

Potvrdil, že je výborným útočníkem. Je radost s ním hrát. Těším se na naši spolupráci v Plzni. Očekávám, že nějakou roli v prvním mužstvu dostane a že se prosadí i v seniorském hokeji.

Stihli jste po vydařeném vystoupení na jihu Moravy aspoň krátké společné posezení, anebo jste se hned rozprchli?

Na nějakou, byť jen malou oslavu, nebyl čas. Měli jsme ale pozápasový mítink v kabině.

Hned v pondělí se zapojíte do přípravy na ledě v extraligové Plzni?

Musím zavolat někomu z vedení a zeptat se, zda třeba nedostanu krátké volno. Pokud ne, tak se samozřejmě k mužstvu hned přidám.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.