Hlavní obsah

Člověk nevěděl, na čem je, oddechl si po zapsání na českou soupisku Zámorský

Bratislava

Prožíval značnou nejistotu. Po domácím turnaji v Brně se Petr Zámorský sice objevil na seznamu vyvolených pro mistrovství světa, jenže gejzír radosti vystřídalo v Bratislavě napětí, když ho trenéři nezapsali na soupisku. Po dlouhých dnech čekání však sen 26letého obránce přece jen nabral reálné kontury.

Obránce Petr Zámorský se dočkal. Jak snášel čekání na dopsání na soupisku? Video: SPORT.CZ

 
Článek

„V úterý večer mi oznámili, že mě zapíšou," neskrýval, že mu spadl balvan ze srdce. Do přípravy národního mužstva před MS se zapojil už zkraje dubna, s týmem se pak intenzivně připravoval také v dějišti turnaje, jenže ostré bitvy proti Švédům, Norům i Rusům sledoval pouze z hlediště. „Nejsem na tohle zvyklý, bylo to pro mě něco nového. Extra nervózní jsem nebyl, ale je to nepříjemné. Člověk pořádně neví, na čem je. Snažil jsem se poctivě připravit, abych byl každým dnem ready," říká.

Nudou však netrpěl. S dalšími čekateli měl zvláštní program. Chodil do posilovny, trénoval navíc a černé myšlenky si nepřipouštěl. „Furt jsem věřil, že se to podaří. Každý si tady chce zahrát, i když unavení po sezoně jsou všichni hráči. Jde ale o super turnaj," ujišťuje.

Hokejisty čeká na MS souboj s Lotyšskem. Hodně nepříjemný soupeř, shodují se čeští reprezentantiVideo: SPORT.CZ

S podobnou rolí má své zkušenosti. Před třemi lety na MS v Rusku ho vedení národního mužstva dopsalo na soupisku až před posledním duelem základní skupiny se Švýcarskem. „Jenže trenéři se rozhodli hrát na šest obránců, takže jsem do turnaje nezasáhl. Věřím, že se mi to teď povede a do zápasu už naskočím," hlásí muž, jenž na světovém šampionátu debutoval před pěti lety v Minsku, kde vyšperkoval sezonu po mistrovském titulu se Zlínem. Na turnaji odehrál pod trenérem Vladimírem Růžičkou deset utkání a připsal si v nich tři asistence.

„Hrál jsem tenkrát hodně. Měli jsme tam taky velmi kvalitní tým. Byla to pro mě obrovská zkušenost, která mě posunula dál," libuje si opora Mountfieldu HK, která se dnes na ledě možná dočká pikantního duelu. Dres Hradce Králové s ním v uplynulé extraligovém ročníku totiž oblékali také Lotyši Oskars Cibulskis a Maris Bičevskis.

Babyboom v české reprezentaci. Po Patriku Bartošákovi spěchal k porodu i Jakub VoráčekVideo: SPORT.CZ

„Oba to jsou výborní, pohodoví kluci do kabiny a super hokejisti. Viděl jsem se zatím jenom s Marisem. Byl v podobné situaci. Taky čekal na to, jestli ho zapíšou. Je to kvalitní centr, důležitý hlavně na oslabení," vykládá Zámorský.

Dobře tak ví, že národní tým čeká večer lopota. Naordinovaný systém kanadským koučem Bobem Hartleym na turnaji Lotyšům funguje. „Mají v kádru hráče, kteří hrají za Rigu v KHL a dalších kvalitních ligách. Fakt nepříjemný, bruslivý soupeř. O nějakém podcenění se není třeba bavit," připomíná Zámorský, jenž se loni v březnu stal otcem. Přítelkyně Karolína mu přivedla na svět dceru Lilien.

„Holky už tady za mnou byly, užili jsme si pěkné odpoledne," připomíná. „Malá chodí v Hradci i na zápasy. Uvidíme, jak to tady bude vycházet časově. Na ty večerní určitě nedorazí, to už musí spinkat. Možná bude na nějaký odpolední," prohlásil. Rodičovství si hodně užívá a na svoji malou ratolest myslí nepřetržitě. „Jestli je v hledišti nebo doma spinká, není pro mě rozhodující. Pro mě je důležité, když jedu domů, ona tam je a hraje si. Lehneme si spolu a je vysmátá. To je pro mě nejvíc, co může být," dodává.

Reklama

Související témata: