Hlavní obsah

Švédsko - Česko 2:3 snOsmnáctka v nájezdech vyzrála na Švédy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důležité vítězství nad Švédy zapsali čeští hokejisté na MS do 18 let. Ve finském městečku Vantaa sice přišli o dvougólový náskok, ale při rozstřelu byli reprezentanti stoprocentní a výhrou 3:2 po samostatných nájezdech se hodně přiblížili druhému místu ve skupinu. Stvrdit výhodnější pozici pro čtvrtfinále mohou dnes na závěr skupiny proti Kazachstánu.

Foto: pro, Profimedia.cz

Tomáš Galvas (vpravo) na archivním snímku

Článek

Češi se dokázali oklepat z debaklu 0:6 s Kanadou. Od začátku hráli soustředěně se zajištěnou obranou a dokázali Švédům čelit dobrým pohybem. Ve 13. minutě Poletín na hraně brankoviště dokonce během početní výhody dostal puk do švédské sítě. Jenže zkoumání situace na videu prokázalo, že k tomu došlo zjevným kopnutím bruslí, a tak gól nemohl být uznán.

Skóre se tak měnilo až ve druhé části. Když na trestnou lavici usedl Eliasson za nedovolené bránění, dokázal třinecký útočník Sikora z přihrávky Currana otevřít skóre. O zvýšení náskoku se pak zasloužil Jecho, jenž si na holi srovnal puk a přes ležícího obránce vypálil přesně nad Härenstamovu lapačku.

I když soupeř měl na kontě víc střel, jeho gólové manko bylo už dvougólové a čas pracoval proti Švédům. Z druhé třetiny zbývalo odehrát jen 22 vteřin, když se jim podařilo překonat výtečně chytajícího Milotu, a bylo jasné, že třetí dějství bude hodně napínavé.

Uklidnění pro českou osmnáctku mohlo přijít čtvrt hodiny před koncem, jenže Titlbach z brejku nepřelstil švédského brankáře.

Soupeř ve snaze o vyrovnání hodně otevíral obranu, a tak se ve 49. minutě do samostatného úniku dostal i Curran a byl zastaven jen za cenu faulu. Nařízené trestné střílení však Benák neproměnil. Zahozené gólové možnosti musely juniory mrzet, protože Švédům pak stačilo 31 sekund z přesilovky, aby vyrovnali.

Prodloužení mohl ještě odvrátit Curran, jenže trefil jen tyčku. Pětiminutové nastavení vítěze neurčilo, a tak muselo dojít na nájezdy. Hned úvodní český exekutor Sikora svižnou střelou proměnil a napodobil ho také Titlbach, Milota zklikvidoval tři švédské pokusy ze čtyř. Vyzrál na něj jen L. Eriksson, ale vzápětí však uspěl svou kulišárnou Benák a bylo hotovo.

„Pro nás to byla opravdu velmi důležitá výhra. Chtěli jsme Švédy poprvé v této sezoně porazit, říkali jsme klukům, že teď je nejlepší doba na to jim to všechno vrátit. Musíme zisk dvou bodů ještě potvrdit v pondělí odpoledne s Kazachstánem a pak bychom šli do čtvrtfinále z druhého místa, což by pro nás snad slušná výchozí pozice,“ řekl webu Českého hokeje kouč David Čermák.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Vantaa (Finsko):
Skupina B:
Česko - Švédsko 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Sikora (Curran), 33. Jecho (Titlbach), rozhodující sam. nájezd Titlbach - 40. Eklund (Lindberg, Eriksson), 54. Eriksson (Zetterberg, Wallenius). Rozhodčí: Burzminski (Kan.), Druseiks (Lot.) - Bedard (Kan.), Mäkinen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 904.
Sestava ČR: Milota - Fibigr, Zielinski, Mrtka, T. Galvas, Hlinský, A. Král, Švec - Jecho, Benák, Titlbach - Kubiesa, Sikora, O. Kos - Drančák, Curran, Daníček - Poletín, Heš, Vaculík - Lisner. Trenér: Čermák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.