Hlavní obsah

Dresy bez státního znaku? Byl to šok, přiznává legenda. Trpěla i v Buffalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevidí do finanční stránky věci, ale kdyby mohl rozhodnout, klidně by se legendární gólman Dominik Hašek vrátil k tomu, aby hokejová reprezentace měla na dresech státní znak. Však ho také během kariéry v rámci rituálů spojených se zápasem vždy políbil. „Jsem konzervativní typ. Když byl znak nahrazený, byl to pro mě šok a nelíbilo se mi to," přiznává v pořadu Příklep na Sport.cz česká brankářská ikona.

Legendární brankář Dominik Hašek o dresech bez státního znaku Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Reprezentační dres nebyl jediným, kde změna Dominika Haška vykolejila. „Když došlo u nároďáku k první změně, tak jsem si říkal, to snad ne. Byl jsem z toho paf," konstatuje a stejně zaskočený byl prý i před lety v NHL, kdy změnu v barevné kombinaci dresů udělal jeho tehdejší zaměstnavatel Buffalo Sabres. „Nemohl jsem ale říct, že se mi to nelíbí, když organizace byla nadšená, že jako wow, budou se prodávat nové dresy," vzpomíná.

Musel zatnout zuby, nezbylo než novince dát šanci. „Tak jsem se fotil a říkal, že to jsou hezké barvy, které Buffalo zvednou. Ale platí, že jsem konzervativnější typ a když si na něco zvyknu, tak to nerad měním," usmívá se s tím, že také u reprezentačních dresů byl zvyklý, že má na prsou státní znak.

Příklep s legendárním hokejovým gólmanem Dominikem HaškemVideo: Sport.cz

Finanční hledisko a také právní ochrana vedly Český svaz ledního hokeje ke změně. „Už jsem si na ni zvykl. Ale kdybychom se vrátili ke znaku původnímu, nevadilo by mi to. Dřív se pořád říkalo, že hrajeme se lvíčkem na prsou, ale ten lev byl jiný, než je tam dneska. Co to přináší z pohledu finanční stránky, do toho nevidím," líčí Hašek. „Kdybych ale nebral finanční stránku, tak já jsem zastáncem původního českýho státního znaku."

Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz, který byl druhým hostem pořadu Příklep, dává debatě o dresech další rozměr. „Na olympiádu do Nagana se připravila nová sada dresů, kde byla vlajka symbolicky dole na zádech. A fanoušci je kritizovali, že to jsou dresy, kde mají hráči vlajku na zadku," vzpomíná zkušený žurnalista.

Současnost je ale úplně jiná a kdo má originální dres z Nagana, nebo jeho repliku, má ceněnou i hájenou relikvii. „Úspěšnost dresů dělá, čeho s nimi národní tým dosáhne. Na naganské dresy by si teď nikdo nedovolil říct ani slovo. Naopak fanoušci říkají, to je bomba, přitom ty dresy byly uvítané zvláštně," připomíná. „S dresy je to prostě složité. Je to věc názoru, konzervatismu, na milost se vezmou ty s dobrým výsledkem."

Reklama