Hlavní obsah

Dva jsou víc než jeden. Hokejovým dvojčatům pomáhá k nominaci na mistrovství světa sehranost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou důkazem, že dva jsou víc než jeden a že vzájemná sehranost jim výrazně otevírá dveře na světový šampionát. Útočníci Lukáš Sedlák s Tomášem Hykou jsou po letech spolupráce už trochu hokejovými dvojčaty, a tak není divu, že i kouč Jalonen je v reprezentaci drží pospolu. „Je to velká výhoda, protože už spolu hrajeme čtvrtý rok, známe se a víme o sobě," říká Hyka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sehrané hokejové duo z Pardubic Lukáš Sedlák a Tomáš Hyka se teď v reprezentaci pere o nominaci na MS.

Článek

Se Sedlákem strávil tři sezony v ruském Čeljabinsku, v jedné lajně si spolu s Davidem Krejčím zahráli i na olympiádě v Pekingu a po zimním Sedlákově „úprku" ze zámoří se sešli také v extraligových Pardubicích. Jejich cestu za vysněným titulem ale zastavil Třinec, a tak se oba i s klubovými parťáky z obrany Dvořákem a Košťálkem po pár dnech odpočinku hlásili do Jalonenových služeb. „Přemýšlel jsem, co by šlo změnit. Koukal jsem na hokej a mrzelo mě, že tam nejsme. Ale teď už mám do toho zase chuť," říkal Sedlák.

On i Hyka přicházeli do přípravného kempu s tím, že nemají nic jistého. Že se chtějí porvat o šanci, prodloužit si sezonu, zkusit ji zakončit medailovým úspěchem.

Třeba takový Hyka začátek ročníku promarodil, potýkal se s infekčním onemocněním jater a téměř čtvrtroku nehrál.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tomáš Hyka a kouč hokejové reprezentace Kari Jalonen na tréninku v Brně.

„Sezonu jsem neměl po nemoci moc dlouhou, tak jsem rád, že si ji ještě zpříjemním. V minulosti byla zranění, někdy jsem byl pomlácený nebo přišlo narození dítěte. Teď jsem zdravý a mohu jet. Je velká pocta být tady a udělám všechno, abych se na mistrovství dostal," uvedl Hyka, jenž si na MS zahrál v letech 2017 a 2018.

I Sedlák tuší, že jeho role bude o něco skromnější než v klubu, byť vzhledem k tomu, že se neočekává masivní příjezd útočníků z NHL, je konečná nominace pro zmíněnou dvojici blízko. „Máme šikovné útočníky po celém světě. Když nějaká role bude, budu rád a budu se snažit odvést maximum. A je jedno, co se po mně bude chtít. Každý o nominaci bojuje a necítím, že mám jistotu," míní Sedlák.

Nicméně v obou přípravných duelech proti Rakousku byla dvojice výrazná. V tom prvním mači měli po boku Vladimíra Sobotku, ve druhém pak Martina Kauta a ve čtvrtek v brněnském zápase proti Finsku to pro změnu bude Filip Chlapík.

Reklama