Hlavní obsah

Hájkova dělovka rozhodla o výhře. Jenom jsem zavřel oči a vystřelil, usmívá se bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále se zlepšující hra přinesla ovoce. Čeští hokejisté dokázali otočit duel se Švýcarskem ve třetí třetině ze 2:3 na 5:3 a se Švédskými hrami se rozloučili vítězstvím. Rozhodující gól vstřelil obránce Libor Hájek. „Moc příjemný pocit,“ liboval si 26letý pardubický bek.

Sestřih zápasu Švýcarsko - ČeskoVideo: Český hokej

 
Článek

Karlstad (od našeho zpravodaje) - Kousek za levým kruhem dostal v 53. minutě spoustu prostoru a nic nevymýšlel. „Trenéři po nás chtějí, ať jsme my beci aktivní a rotujeme. To se vyplatilo. Gazdič (Daniel Gazda) to chtěl dobře vykličkovat, pak mi kotouč posunul a já měl hodně místa. Jenom jsem zavřel oči a vystřelil. Naštěstí to tam padlo,“ popisoval Hájek svou ránu, která skončila pod horní tyčkou Hughesovy branky.

Závěr už si národní tým pohlídal a po zásluze zvítězil. První polovinu utkání ale tahal za kratší konec a nemohl vyzrát na švýcarskou defenzivu. „Pak ale bylo trochu znát, že soupeř měl v nohách sobotní pozdější zápas. Ale my jsme pak hráli dobře a tlačili jsme je,“ mínil obránce se zkušenostmi z NHL.

Přesto cesta za první výhrou na turnaji nebyla vůbec snadná. Po české otočce Švýcaři nejprve srovnali dvě sekundy před druhou sirénou a pak si z nenápadné akci v úvodu třetí části vzali vedení zpět. Národní tým inkasoval všechny góly kvůli nedůrazu před Málkovou brankou.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Libor Hájek v dresu české hokejové reprezentace.

„Moc jsme koukali na puk. To se stane každému, je to blbý zlozvyk. Pro beka je těžké si to uvědomit, když jde útočník z rohu. Je potřeba ho ubránit, ale Švýcaři se tam cpali dobře. V kabině jsme si to po druhé třetině řekli a zlepšili jsme to,“ hodnotil Hájek. „Ani za stavu 2:3 jsme se nevzdali a skvěle jsme otočili a naštěstí našli cestu k vítězství,“ ocenil.

Byl tak rád, že progres v průběhu turnaje přinesl i výsledek. „Nebylo to vůbec snadné. Hodně obměněný tým, zvykali jsme si na sebe. Ale celý turnaj jsme se zlepšovali a je pozitivní, že jsme poslední zápas zvládli,“ pochvaloval si.

Sám prožil návrat do reprezentace téměř po třech letech. Už před Švédskými hrami přiznával, že moc netuší, co může od mezinárodního měřítka čekat. „Oproti extralize to samozřejmě trochu rozdíl je. Ale postupně jsem se cítil lépe a lépe. Stejně jako tým,“ popisoval.

Zvládl se poprat i s extrémně širokým ledem v Löfbergs areně. „V Pardubicích je teda užší, tady byl ještě o dost větší. Ale já jsem na takových kluzištích vyrostl. Bruslí se na tom příjemně,“ usmál se Hájek.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.