Hlavní obsah

Hájkův návrat ze zámoří? Konečně se nemusím mlátit a můžu se bavit hokejem, libuje si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V NHL odehrál 110 zápasů, ale trvalé místo v nejprestižnější lize světa si obránce Libor Hájek nevybojoval. Po osmi letech v zámoří tak přišel logický krok. Návrat do Česka. Ne však domů do Komety, ale do ambiciózních Pardubic, kde se vypracovává v jednoho z klíčových beků aspiranta na titul. A to s sebou logicky nese i zájem reprezentačního kouče Radima Rulíka. „Doufal jsem, že přijde pozvánka,“ říká 26letý Hájek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Libor Hájek během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Beijer Hockey Games 2024,

Článek

Dres národního týmu oblékl jen v roce 2021, kdy nechyběl na covidovém mistrovství světa v Rize. Po třech letech se znovu dočkal. „Jsem za to fakt moc rád. Je hezké mít na sobě tenhle dres, náš znak jsem dlouho neviděl,“ usmál se po tréninku před Švédskými hokejovými hrami.

Postupně si osahává Rulíkův fyzicky náročný systém. „Ale podle mě to není nic bláznivého, prostě hokej. Za tři tréninky se na to dá zvyknout,“ podotkl a ocenil spolupráci s hlavním koučem. „Už kluci z Pardubic mi říkali, jaký pan Rulík je. Potvrdilo se to. Super trenér,“ pochvaloval si.

Zatím však moc netuší, co může od mezinárodního měřítka čekat. „Snad si rychle navyknu na evropský styl. Dlouho jsem to nezažil, jsem trochu nervózní a zvědavý, jaké to bude. Ale chci trenérům ukázat, co ve mně je. Budu makat,“ přislíbil Hájek, jenž ve čtvrtek proti domácímu Švédsku nastoupí vedle spoluhráče z Dynama Jana Košťálka.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Libor Hájek v dresu pardubického Dynama.

Pochopitelně by rád zabojoval i o nominaci na domácí mistrovství světa. „Chtěl bych se tam samozřejmě dostat. Bude to hodně těžké, je tady spousta dobrých hráčů. Uvidíme, jestli to klapne,“ poznamenal pardubický obránce.

Po prosincovém přestupu z farmy Pittsburghu zatím odehrál na východě Čech patnáct utkání s bilancí 3+2. „Potřeboval jsem hlavně víc hrát. Na farmě už jsem moc prostoru nedostával, bylo to na sílu. Už jsem toho měl dost,“ připustil. „Takže jsem zvolil Pardubice a jsem za to rozhodnutí moc rád. Je to tam super. Už jsem se dobře aklimatizoval,“ liboval si.

Oceňuje zejména úplně jinou roli, než měl v týmu Wilkes-Barre/Scranton Penguins. „Nemusím jen pořád bránit a mlátit se, což po mně chtěli v Americe. Můžu hrát svou hru a bavit se hokejem. Psychicky mi to hodně pomohlo. Sebevědomí mám hned větší a nebojím se tvořit s pukem,“ líčil. „Týmově se nám taky daří, budujeme slušné základy. Je příjemné takhle vítězit. Play off samozřejmě teprve přijde, to bude náročné,“ mínil.

Po dlouhých letech v zámoří si opět musí zvykat na život v Česku. „Je to něco úplně jiného. Trochu nezvyk. Musel jsem řešit byt, teď se třeba trápím s fakturami, které jsem v zámoří řešit nemusel,“ usmál se. „Ale vyrostl jsem tu, znám to tady, v tom je to samozřejmě pohodlnější,“ dodal Hájek.

Reklama