Hlavní obsah

Havlát se seznamuje s novou rolí manažera. Reakce na nabídku? Výbuch smíchu, prozrazuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když bývalý elitní útočník Martin Havlát dostal nabídku převzít roli generálního manažera hokejové reprezentace, byl v šoku. „Jako první reakce přišel výbuch smíchu. Ale Lojza (prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik) mi hned říkal, že to myslí vážně. Rozhodoval jsem se jen pár hodin. Těším se na návrat k vrcholovému hokeji,“ prozradil 41letý rodák z Mladé Boleslavi, který od konce kariéry před šesti lety žije na Floridě.

Martin Havlát se seznamuje s rolí manažera. První reakce na nabídku? Výbuch smíchu! Video: Sport.cz

 
Článek

Právě komunikace s hráči, trenéry, agenty i skauty v NHL bude jeho hlavní náplní práce. „Nejvíc času strávím doma na Floridě na zápasech Lightning a Panthers, kam přijedou všechny týmy s českými hráči. Ale když bude potřeba, zajedu i jinam," vysvětlil.

Nejvíce úkolů ho čeká během února a března. „Zkusím dotáhnout co nejvíce hráčů ze zámoří na světový šampionát," upřesňoval. „Snad nebudu muset nikoho moc přemlouvat. Jet na mistrovství by mělo být automatické. Je přece super na konci sezony po vypadnutí klubu ještě o něco hrát," mínil juniorský i seniorský mistr světa z roku 2000.

Alois Hadamczik o Martinu Havlátovi na postu generálního manažeraVideo: Sport.cz

Od hokeje si dal po konci kariéry dlouhou pauzu. „Čtyři nebo pět let jsem vůbec nebyl na NHL," prozradil. O to víc ho však lákalo být součástí národního týmu. „Reprezentace je pocta z jakékoliv pozice. Čeká mě ale velká výzva," uvědomoval si. Sledovat hokej z hlediště je pro něj stále zvláštní pocit. „Nervuju se mnohem víc než na ledě, protože nemůžu ovlivnit výsledek," pokračoval.

TK k nominaci hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

Pozici generálního manažera převzal po Petru Nedvědovi. „S Méďou jsem se bavil. Roli si chválil a podpořil mě, abych nabídku vzal," říká bývalý hokejista, který v NHL odehrál 790 zápasů. Od nového roku si bude úkoly dělit i s Markem Židlickým, v současnosti trenérem reprezentační dvacítky, jenž dostane na starost především hráče z evropských soutěží.

Z USA Havlát přiletěl do Česka v úterý, aby se osobně potkal s hlavním trenérem Kari Jalonenem. A bude i součástí realizačního týmu pro blížící se turnaj Karjala. „Znám víc kluků z realizáku než hráčů," podotkl. „První kemp bude hlavně seznamovací. S novou rolí i Karim. Z něj mám zatím jen ty nejlepší dojmy," pochvaloval si finského trenéra.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hlavní trenér hokejového národního týmu Kari Jalonen a generální manažer Martin Havlát.

Havlátova funkce by měla být čistě funkcionářská. „Do trénování nejspíš zasahovat nebudu. Ale když přijde možnost, na led klidně půjdu. Brusle mám v garáži. Už jsem asi dva a půl roku nestál na ledě," dodal s úsměvem.

Reklama