Hlavní obsah

Česko - Švédsko 1:4Problémy s ledem i se soupeřem. Peterssonův hattrick rozesmutněl Čechy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Petersson 0 : 1
27. Petersson 0 : 2
41. Chlapík 1 : 2
42. Petersson 1 : 3
49. Alsing 1 : 4
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejspíš víc než výsledek je pro český hokej vzhledem k renomé důležitější, že se ten zápas po téměř hodinovém přerušení vůbec dohrál. Nicméně platí, že start do nové sezony hokejové reprezentaci nevyšel, neboť v Českých Budějovicích podlehla Švédsku 1:4. Tři góly hostů vstřelil André Petersson a zařídil tak svému týmu úvodní vítězství v turnaji Karjala. Zbylé zápasy proti Finsku a Švýcarsku už oba týmy odehrají ve finském Turku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Marek Langhamer a Linus Johansson ze Švédska.

Článek
Fotogalerie

Úvod – tak jak bývá na začátku turnajů obvyklé – přinesl řadu nepřesností a až přehnané opatrnosti. Po zhruba deseti minutách ostych vyprchal, když Lenc šikovně tečoval Chlapíkovo nahození, ovšem puk skončil vedle. Později tvrdě pálil dobře hrající Špaček, ale švédského gólmana nepřekvapil. I tak byl v české hře znovu patrný Jalonenův „jarní" rukopis v podobě pasti ve středním pásmu a organizované defenzívy pěti mužů. A je tak jasné, že tento systém se bude kouč snažit v sezoně svěřencům dokonale vštěpit.

Začátek druhé třetiny Čechům vyšel díky dlouhému signalizovanému vyloučení i následné přesilovce. Švédy při obou situacích zamkli, leč nevytěžili z tlaku nic zásadního. Ba co hůř – jakmile početní výhoda skončila, přejel vyloučený Engsund rovnou na střídačku, odkud skočil na led bez povšimnutí Petersson. Sellgren mu v ten moment poslal prudkou přihrávku a 32letý útočník následně samostatný únik přesnou ranou proměnil.

Při gólové oslavě pak u střídaček mrkl na kouče Hallama, jenž mu dal znamení, aby na ledě ještě zůstal. A on se za pouhých 40 vteřin odvděčil druhým gólem. Chytře si najel před branku, Lindholm k němu nasměroval puk a bylo to 2:0 pro hosty.

"Rozhodly naše chyby, nedorozumění a černá minuta, během které jsme dostali dva snadné góly. Byli jsme pomalí v přihrávkách, trvalo nám to. Švédové nám hodně puků sebrali z hokejek, protože jsme byli pomalí v rozhodování," řekl kouč Kari Jalonen.

Zápas musel být krátce po druhém švédském gólu přerušen. Po přestávkové úpravě ledu totiž na hřišti zůstala u mantinelu díra a téměř hodinu se čekalo na pokračování. Pauza však pomohla Čechům se oklepat z dvougólové rány a při pokračování druhého dějství měli víc nebezpečnějších šancí. Chlapík trefil tyč, později byl v dobré příležitosti Červenka, nicméně brankář Högberg odolával.

Po 34 vteřinách třetího dějství však i on po Chlapíkově střele inkasoval a Češi se dostali na dostřel. Jenže ani ne po minutě si kdo jiný než Petersson znovu najel tam, kde má být a šikovnou kličkou do forhendu vrátil Švédům dvougólové vedení. "Další černá minuta a další snadný gól," řekl Jalonen.

Když ve 49. minutě dostali Švédové přesilovku, stačilo jim pět vteřin k využití, což Čechy definitivně zlomilo. "Nejsem spokojený s výsledkem. Nedařily se nám přesilovky, ale neměli jsme skoro žádný čas na jejich trénink. Nacvičovali jsme je jen dvakrát krátce," věděl Jalonen.

V pátek tým odlétá do finského Turku, kde ho v sobotu čeká duel s domácím týmem (v 15:30) a Karjalu zakončí nedělním duelem proti Švýcarsku (od 11:30).

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour (České Budějovice):
Česko - Švédsko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 41. Chlapík (M. Špaček, Lenc) - 27. Petersson (Sellgren), 27. Petersson (P. Lindholm, Alsing), 42. Petersson (P. Lindholm, Alsing), 49. Alsing (Johansson). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Kohlmüller (Něm.) - Ondráček, Hynek (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 6164 (vyprodáno).
ČR: Langhamer - Košťálek, T. Dvořák, Kundrátek, Ščotka, Mozík, Sklenička, L. Zábranský ml., Mašín - Chlapík, M. Špaček, Lenc - Horký, Holík, Červenka - H. Zohorna, Kodýtek, Smejkal - P. Kousal, Poulíček, O. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko: Högberg - Pudas, Engsund, L. Bengtsson, Sellgren, Folin, Alsing - Möller, Johansson, Dahlén - Petersson, P. Lindholm, Brännström - Karlkvist, Johnson, Hugg - Friberg, A. Bengtsson, O. Lang. Trenér: Sam Hallam.
Finsko - Švýcarsko 2:3 po samostatných nájezdech

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko