Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 8:0To byla jízda! Česká osmnáctka zničila Švýcary a je v semifinále MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až nečekaně jednoznačná záležitost. Čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa v Německu přejeli Švýcarsko vysoko 8:0. Po čtyřech letech tak postoupili do semifinále, kde je čekají Američané. Medaili tým českých mladíků maposledy získal před osmi lety, tehdy byl stříbrný, a to pod současným trenérem Jakubem Petrem.

Foto: Twitter @narodnitym

Čeští hokejisté se radují z branky

Článek

Landshut (od našeho zpravodaje) - Čeští mladíci dominovali už od samotného úvodu. Ve 2. minutě otevřeli skóre po liberecko-plzeňské spolupráci, tedy akci hráčů dvou týmů, které aktuálně bojují o titul v juniorské extralize. Lukáš Plos přiťukl kotouč Marku Soukupovi, který z úniku zasunul puk mezi betony švýcarského gólmana Beglieriho.

V 9. minutě Matyáš Šapovaliv v přesilovce tečoval ránu Tomáše Hamary přesně k levé tyčce a o chvíli později vyslal dělovku z mezikruží k pravé tyči Ondřej Becher – 3:0. Stejně jako Soukup a Šapovaliv zaznamenal první branku na turnaji a vyhnal Beglieriho z branky. „Úvod nám vyšel a odměna přišla brzy. Těší mě, že se prosadili noví střelci, to jsme přesně chtěli. Každý přispěl k vítězství svým dílkem," připouštěl Petr.

A jeho svěřenci i nadále zůstali aktivní. Ani střídající gólman Uberti totiž neudržel čisté konto dlouho. Po sérii šťastných odrazů od švýcarských obránců se puk dostal do sítě v 16. minutě, za autora gólu byl označen Šimon Slavíček. „Byli jsme dominantní a chytří v útoku i obraně. Nedovolili jsme Švýcarům se na ničem chytit," oceňoval kouč.

Slavíček, útočník Flint Firebirds z americké OHL, se navíc prosadil i v úvodu druhé třetiny, kdy zužitkoval parádní přesilovkovou přihrávku Melovského a z pravého kruhu vypálil z první k bližší tyči. Poté skóroval na šampionátu už posedmé kapitán Jiří Kulich, jenž převzal kotouč u levého mantinelu, projel až před branku a zavěsil puk pod horní tyč.

Michael Schnattinger, který tentokrát dostal přednost před Janem Špunarem v české brance, se na rozdíl od zápasu s USA nudil. Statistici mu za první dvě třetiny napočítali jediný zákrok, v celkovém součtu pak osm. A tak z dálky sledoval dominanci českého týmu v útočném pásmu. Na 7:0 upravil druhým gólem v zápase Marek Soukup, jehož našel při přečíslení dvou proti jednomu skvělým pasem Polák.

Na začátku třetí části využil národní tým třetí přesilovku. Bareš přihrál mezi kruhy Kulichovi a český kanonýr se trefil znovu pod břevno. Poté se Schnattinger přeci jen trochu zapotil, jelikož národní tým čelil několika přesilovkám soupeře. Brněnský gólman ale udržel čisté konto a mohl se radovat se spoluhráči z jednoznačné výhry 8:0.

„Kluci dobře zpracovali zpětnou vazbu z předchozích zápasů. Musím si přihřát polívčičku: Baví mě, jak kluci reagují. Od červencového Hlinka Gretzky Cupu jsme se hodně posunuli. Nejen po týmové stránce, ale i individuální. Je to dobrý vzkaz pro českou hokejovou společnost," mínil Petr, který měl k týmu před utkáním proslov. „Zmiňoval jsem, že už mě nebaví poslouchat, jak je český hokej špatný," pokračoval trenér.

Foto: @ twitter Hokejový nároďák

Marek Soukup před švýcarskou brankou.

Petr si koučování letošního výběru užívá. „Už bych odsud mohl odjet a podívat se na zbylé zápasy v televizi. Kluci už žijí jen pro sebe a všechno podstatné vědí. To je trenérský sen," libuje si.

Čeští mladíci mohou přivézt medaili z velké akce po osmi letech. Ve večerních zápasech Švédi podle očekávání zdolali Německo a přes Lotyše přešli Američané, a právě na ně narazí národní tým v sobotním semifinále. Se stejným soupeřem Češi prohráli ve skupině 2:6. „Z tohoto zápasu určitě budeme hodně čerpat. Víme, co nás čeká. Teď nás ale nechte užít si tenhle moment a postup mezi nejlepší čtyřku," usmíval se Petr.

Kanada nestačila na Finsko

Kanadská osmnáctka triumf na mistrovství světa z loňska z amerických měst Plana a Frisca neobhájí. Ve čtvrtfinále šampionátu v Kaufbeurenu podlehla Finsku 5:6 v prodloužení. Rozhodl o tom v čase 60:28 útočník Joakim Kemell, jenž dovršil hattrick a polepšil si na sedm branek ze čtyř zápasů na turnaji.

Finové, kteří loni skončili čtvrtí, mohou útočit na první medaili od roku 2018, kdy v Čeljabinsku slavili zlato. Kanaďané naopak popáté z posledních šesti MS zůstanou bez cenného kovu. Nepomohly jim ani dvě branky šestnáctiletého útočníka Connora Bedarda, který je favoritem na pozici jedničky draftu NHL v roce 2023.

Bedard loni pomohl k triumfu 14 body za sedm branek i asistencí ze sedmi utkání a dostal se do All Star týmu. Letos stihl sedm bodů za šest tref a jednu přihrávku ve čtyřech duelech.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Landshutu (Německo) - čtvrtfinále:
ČR - Švýcarsko 8:0 (4:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. M. Soukup (Plos, V. Polák), 9. Šapovaliv (Hamara, Kulich), 11. Becher (Bareš, Hamara), 16. Š. Slavíček, 22. Š. Slavíček (Melovský, Prčík), 25. Kulich (T. Tůma, A. Čech), 35. M. Soukup (V. Polák), 46. Kulich (Bareš, Šalé). Rozhodčí: Magnusson (Švéd.), Suominen - Hautamäki (oba Fin.), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:0. Diváci: 505.
ČR: Schnattinger - Hamara, Prčík, T. Tůma, A. Čech, F. Němec, J. Dvořák, Puchala - Kulich, Šapovaliv, Šalé - Bareš, Becher, Melovský - Š. Slavíček, Sapoušek, Rymon - M. Soukup, V. Polák, Plos - J. Gaspar. Trenér: Jakub Petr.
Švýcarsko: Beglieri (11. Uberti) - Füllemann, Mazzola, Terraneo, Voegeli, Christe, Moser, Meile - Liechti, Kilchenmann, Pauli - Rod, Reinhard, G. Weber - Fiebiger, Pont, Guignard - Greuter, Naber, Lurati - Schild. Trenér: Marcel Jenni.
Finsko - Kanada 6:5 v prodl. (2:2, 1:2, 2:1 - 1:0)
Branky: 10., 18. a 61. Kemell, 33. Männistö, 56. Kaskimäki, 59. Halttunen - 26. a 51. Bedard, 4. Delic, 14. Hvidston, 26. Schuurman.
Švédsko - Německo 7:1 (3:0, 1:1, 3:0)
Branky: 3. a 56. M. Hävelid, 8. Born, 20. Almgren, 34. Öhgren, 56. Stenberg, 58. Lekkerimäki - 36. Hauf.
USA - Lotyšsko 13:3
Branky: 16., 35. a 48. Leonard, 5. a 8. McGroarty, 6. a 56. Casey, 13. Stramel, 13. Cooley, 25. Gauthier, 40. Nazar, 48. Brindley, 58. Chesley - 14. Vilmanis, 53. Veckaktinš, 60. Kruklitis
Další program:
Sobota 30. dubna (Landshut):
14:30 semifinále: ČR - USA,
18:30 semifinále. Švédsko - Finsko.
Neděle 1. května (Landshut):
14:30 o 3. místo,
18:30 finále.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko