Hlavní obsah

Hrubec: Na mistrovství pojedu i jako trojka. Vypráví i o úspěchu Třince

Loni se ze světového šampionátu omluvil a pak jen v televizi sledoval bronzovou reprezentační jízdu. Brankář Šimon Hrubec měl z toho rozporuplné pocity, protože... „Kluci přivezli bronz a mně se narodilo zlato. Moc mě to mrzí, že se po deseti letech udělala medaile, já u toho chtěl být, ale jsou v životě důležitější věci," připomíná narození svého druhého potomka. Teď se o mistrovství světa v přípravě uchází znovu, v úterý se 31letý gólman připojil k týmu a ve čtvrtek nebo pátek by měl v Ostravě naskočit do zápasu proti Slovensku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Šimon Hrubec na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Asi nic nemáte jisté, protože Kari Jalonen má mezi brankáři velký výběr. Jak to vnímáte?

Bojuji o mistrovství světa a udělám pro to všechno. Musím zaťukat, že na postu brankáře nás bota tlačit nebude, protože můžeme vzít všechny gólmany z extraligového play off, ve Finsku máme Lanýže (Marka Langhamera), v NHL jsou další skvělí brankáři. Bude to mezi námi boj, já odchytám, co dostanu a budu se snažit předvést dobrý výkon. Pak rozhodnou trenéři.

Vzal byste případně i roli trojky?

Trenérům jsem rovnou řekl, že to může být moje poslední mistrovství, takže o něj chci zabojovat, i kdybych jel jako trojka. Na své první mistroství světa jsem jel jako jistá trojka (2019) a nakonec z toho byl zápas o bronz. V hokeji se může stát všechno, a tak i trenéři vědí, že bych jel do jakékoliv pozice.

Máte za sebou sezonu v Curychu, vypadli jste v semifinále. Tak jaký to byl ročník?

Z osobního hlediska a statistik ho beru jako úspěšný, z týmové stránky jsem hrozně nespokojený se semifinále, které jsme prohráli 0:4. Tam mi chyběla bojovnost, kterou teď vidím v televizi v českém play off. Ať je to jakákoliv série, tak je to reklama na hokej. Takhle se to play off musí hrát, nám to chybělo. Navíc jsou některé věci, které by se daly zlepšit.

Jaké?

Dva kustodi nebo jeden masér jsou na celým tým málo. To jsem řekl i manažerovi, on mi odpověděl, že ostatní kluby mají třeba jen jednoho kustoda. Ale chtěl jsem, aby znali můj názor, protože mi na klubu záleží. Země jako taková je krásná, i když extrémně drahá. Ovšem teď jsem viděl ceny potravin v Česku a hodně se to tady Švýcarsku přiblížilo. Jinak je liga super na cestování. Nejdelší cesta trvá tři hodiny a trávím tak s rodinou ještě víc času než v Česku.

Ale v Curychu zůstáváte, že?

Ano. Řekl jsem jim, že neodejdu, dokud nebudu mít titul.

Červenkův trest? Ve Švýcarsku strašně chrání rozhodčí, vysvětluje Šimon Hrubec v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Zmiňoval jste české play off, v němž Třinec, v kterém jste roky působil, zase bojuje o titul.

Nepřekvapilo mě to. Třinec hraje skvěle obětavě. Těch bloků, co má! Čistí to všechno před bránou. Pro gólmana je radost tam chytat. Jak teď kluci hrají, tak to je fantazie. Do toho Káca (Kacetl) chytne něco navíc. Všechno si sedlo, jak mělo. To je tým pro play off, a tak se má play off i hrát.

Přitom šli Oceláři do play off z šestého místa. Spadl z nich tlak?

Ano, myslím si, tlak tam paradoxně není takový jako dřív. Po předkole s Litvínovem se tým ještě víc uvolnil, bylo hodně věcí splněno. To je můj názor. Co je v šatně, jak to funguje, nevím, ale co vidím, tak mi přijde, že šli do play off z psychicky výhodné pozice. Už tam pět let nejsem, ale je to reklama na to, jak má fungovat klub. Od mládeže po chlapy.

Reklama