Hlavní obsah

Útočník Kovář se omluvil z reprezentace. Posily z NHL zatím vedení národního týmu tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový útočník Jan Kovář se nezúčastní květnového mistrovství světa v Rize. Hráč, který byl před dvěma měsíci kapitánem na Švédských hrách, se omluvil z osobních důvodů. Uvedl to kouč reprezentace Kari Jalonen po úterním podvečerním tréninku v Ostravě, kde národní tým odehraje ve čtvrtek a pátek přípravné zápasy proti Slovensku. Ani v úterý zatím neodtajnil jméno žádného hráče z NHL, který by se k týmu v dalších dnech připojil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář (vlevo) se nepřipojí k reprezentaci v přípravě na MS 2023.

Článek

„Budeme mít mítink s Martinem Havlátem (generální manažer týmu), vše prodiskutujeme a brzy vám dáme vědet," řekl kouč. Podle informací z vedení reprezentace by k tomu mělo dojít ve středu.

Zatím v týmu není ani Roman Červenka, s nímž ale Jalonen počítá. „Budu s ním mluvit."

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Kari Jalonen na tréninku národního týmu

V úterý se reprezentace sešla v kompletním složení, tedy se třemi brankáři, devíti obránci a patnácti útočníky. Trénovala na zimním stadionu v ostravské Porubě, kde sehraje i zmíněné duely proti Slovensku. „Proti Slovensku čekám o trochu těžší zápasy než minulý týden v Německu. Tam jsme měli hodně cestování, proto jsme týmu dali dva dny volna a teď před zápasy budeme mít jen dva tréninky," uvedl Jalonen.

Na tréninku přivítal šestici nových hráčů, kterými jsou brankář Hrubec, obránci Kempný, Kundrátek a Ščotka a útočníci Hynek Zohorna se Sobotkou. „Všichni byli na ledě, takže nemusíme mít žádné obavy. Pokusíme se je zařadit zpět do systému," míní Jalonen, jenž má v hledáčku i několik hráčů z Pardubic a Vítkovic, tedy z týmů vyřazených semifinalistů.

Nicméně všichni nově povolání muži touží porvat se o nominaci na mistrovství světa. Takový Michal Kempný si po vyřazení Sparty z play off dal jen pár dní volno, vyrazil s rodinou do Špindlerova Mlýna, ale říká: „V březnu jsem nikdy nekončil. Chci si sezonu protáhnout."

Brankář Šimon Hrubec, jenž se loni z národního týmu kvůli narození potomka omluvil, teď cítí velkou motivaci porvat se o šanci. „Kluci získali bronz a já jedno zlato. Ale teď chci o místo zabojovat, protože to klidně může být moje poslední. Pojedu na šampionát i jako trojka, protože pak se na turnaji může stát cokoliv," přiznal Hrubec.

Po týdnu v Ostravě se reprezentace přesune do Brna. Tam ji příští týden čeká duel proti Rakousku a na začátku května i turnaj Euro Hockey Tour. Šampionát v Lotyšsku začíná 12. května.

Reklama

Související témata:
  0 : 1 Švédsko - Česko 0 : 1 29. min Živě
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko