Hlavní obsah

Jalonena zklamala návštěva v Helsinkách. Je to smutné, uznal finský kouč Čechů a vyzdvihl Hrubce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože výkon ve druhé třetině, v níž domácí Finové jeho svěřence přestříleli 14:1, se mu nelíbil, se zbytkem úvodního zápasu Švýcarských her v Helsinkách byl trenér české hokejové reprezentace Kari Jalonen spokojený. A vyzdvihl vynikajícího brankáře Šimona Hrubce. „Musím ho pochválit, dal nám šanci vyhrát,“ říkal po triumfu 3:2 nad svými krajany.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Kouč hokejové reprezentace Kari Jalonen.

Článek

„Je skvělé, že ho máme zpátky v národním týmu," připomínal Jalonen, že gólman švýcarského Curychu se v reprezentaci představil poprvé od únorové olympiády, která Hrubcovi; stejně jako zbytku týmu; příliš nevyšla. „Máme v Evropě skvělé brankáře a on je jedním z nich," dodal 62letý finský trenér.

„Ve druhé třetině jsme byli pod tlakem v našem obranném pásmu a Finové byli velice silní v soubojích. Ale celkově to byl dobrý start do turnaje," mínil Jalonen a pochválil první útok ve složení Tomášek, Špaček, Chlapík, stejně jako hru v oslabení.

Foto: ČTK/Lehtikuva/Jussi Nukari

Obránce David Němeček pacifikuje Fina Teemu Hartikainena.

Češi ubránili všechny čtyři soupeřovy přesilovky. „I my trenéři se učíme, na finské přesilovky jsme se podívali. Líbilo se mi, jak naše speciální formace hrály všechna ta oslabení," chválil Jalonen hru ve čtyřech, při níž dokonce Beránek v šesté minutě po úniku zvyšoval na 2:0.

Pro Jalonena šlo na střídačce Čechů už o pátý zápas proti „svým" Finům a připsal si třetí vítězství. „Ale prohráli jsme v Tampere na mistrovství světa," připomínal porážku 0:3 na závěr základní skupiny letošního šampionátu. „Dneska to z naší strany byla dobrá první třetina, ta druhá patřila Finům a ve třetí jsem byl zase spokojený."

Utkání se uskutečnilo v Jäähalli, kde hraje domácí zápasy IFK Helsinky, které Jalonen před jedenácti lety dovedl k finskému titulu. „Byl jsem na tomto stadionu šťastný, když jsem tady pracoval pro IFK tři roky. Tamhle visí titul z roku 2011," ukazoval Jalonen v útrobách stadionu.

Na zimáku se potkal se spoustu přátel a známých z minulosti. Jen jej zklamalo, že na zápas s Čechy ve čtvrtek dorazilo pouhých 4358 diváků.

„Bavil jsem se o tom s lidmi z marketingu finského hokeje a už tušili, že přijde tolik lidí. Je to samozřejmě smutné, čekali jsme, že bude plno. Ale je před Vánocemi a v současné době musí lidi přemýšlet, za co budou utrácet peníze," hledal Jalonen příčiny slabší návštěvy.

Reklama