Hlavní obsah

Jandačova nominace pro přípravu na MS: tři nováčci včetně rodáka z Kanady, vnuka legendy

Praha

V devatenáctičlenné nominaci české hokejové reprezentace na první přípravu před květnovým mistrovstvím světa v Dánsku figuruje deset hráčů, které kouč národního týmu Josef Jandač vzal i na únorové olympijské hry. Pozvánku rovněž dostali tři nováčci - olomoucký obránce Jakub Galvas a útočníci Matěj Stránský z Čerepovce a Adam Musil ze San Antonia hrajícího zámořskou AHL jako farma Colorada. Reprezentace se sejde v pražské Tipsport areně v pondělí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Jandač během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Někteří hokejisté se však nebudou hlásit hned v pondělí, ale připojí se až v průběhu srazu. Během víkendu pak Jandač v návaznosti na vývoj extraligového play off může ještě další hráče donominovat.

Loni Jandač povolal do přípravy nároďáku před MS čtyřiadvacetiletého obránce Davida Musila, nyní ukázal na jeho o čtyři roky mladšího bratra, centra Adama. Ten je rodákem z kanadské Delty a původně oblékal dres s Javorovým listem na prsou. Vnuk Jaroslava Holíka a syn Františka Musila si ale následně vybral českou reprezentaci, za kterou nastupoval na předminulém juniorském světovém šampionátu.

V probíhající sezóně Musil, jehož pro NHL draftovalo v roce 2015 jako 94. v celkovém pořadí St. Louis, zaznamenal v 23 zápasech za San Antonio tři branky a osm asistencí.

Reprezentoval i Galvasův otec

Osmnáctiletý Jakub Galvas nastupoval v Olomouci se svým o dvacet let starším otcem Lukášem, jenž má na svém kontě tři starty za seniorský národní tým. Zaznamenal je v listopadu 2012 na turnaji Karjala. Jakub na přelomu loňského a letošního roku startoval na juniorském MS v Buffalu.

Čtyřiadvacetiletý Stránský se loni vrátil do Evropy po sedmi letech strávených v zámoří. Vítkovický odchovanec hrál tři roky ve WHL za Saskatoon a pak se marně snažil čtyři sezony prosadit z farmy v Texasu z AHL do týmu Dallasu do NHL. V KHL v barvách Čerepovce si připsal ve 46 duelech včetně play off devět gólů a čtyři přihrávky.

Na olympijských hrách v Pchjongčchangu si zahráli obránci Michal Jordán, Vojtěch Mozík, Adam Polášek a Ondřej Vitásek a útočníci Michal Birner, Roman Červenka, Roman Horák a Michal Řepík. Brankáři Dominik Furch s Patrikem Bartošákem atmosféru her v Koreji rovněž zažili, do zápasů ale nezasáhli.

Zkušenost z MS pak má devět hokejistů - Furch, Jordán, Vitásek, Birner, Červenka, Horák, Řepík a Robin Hanzl s Robertem Kousalem.

První přípravné zápasy v Příbrami se Švýcarskem

Prvními přípravnými zápasy před šampionátem budou pro Jandačův výběr souboje se Švýcarskem 4. a 5. dubna v Příbrami, 13. a 14. dubna pak odehraje rovněž v rámci Euro Hockey Challenge dvojutkání ve Francii proti domácí reprezentaci. Následovat budou v Pardubicích Carlson Hockey Games proti Finsku, Švédsku a Rusku, generálku na MS proti stejným soupeřům pak na konci dubna obstarají Švédské hokejové hry.

Do mistrovství světa v Kodani vstoupí národní tým 5. května zápasem proti Slovensku, v základní skupině se pak ještě postupně střetne se Švédskem, Švýcarskem, Ruskem, Běloruskem, Francií a Rakouskem.

Nominace české hokejové reprezentace pro přípravu na MS:
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc)
Marek Hrbas (Vítkovice)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
Lukáš Klok (Vítkovice)
Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL)
Adam Polášek (Soči/KHL)
Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)
Útočníci:
Michal Birner
Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Robin Hanzl (Nižněkamsk/KHL)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Adam Musil (San Antonio/AHL)
Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL)
Michal Řepík (Sparta)
Matěj Stránský (Čerepovec/KHL)
David Šťastný (Zlín)

Reklama

Související témata:
  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán