Hlavní obsah

Jaškin na působení v KHL nevidí nic divného: Doufám, že na MS v Praze budu hrát za Česko. A rýpl si do Havláta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře do národního týmu má zabouchnuté od srpna loňského roku. Tehdy Český svaz ledního hokeje rozhodl, že hráči, kteří podepsali či podepíší smlouvu s některým z klubů KHL po ruském rozpoutání války na Ukrajině, nebudou zváni do reprezentace. Útočník Dmitrij Jaškin na svém angažmá v Rusku nevidí nic divného a mrzí jej, že má kvůli tomu v nároďáku utrum.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin v dresu české hokejové reprezentace.

Článek

„Doufám, že se něco změní před dalším mistrovstvím světa (v Praze a Ostravě) a budu mít možnost hrát za český národní tým. Tato otázka bohužel není v mých rukou," prohlásil rodák z Omsku reprezentující Česko v prvním obsáhlém rozhovoru po svém nedávném přestupu z Petrohradu do Kazaně pro ruský Sport-Express.

Zákaz reprezentace kvůli působení v Rusku mají kromě něj i obránce Libor Šulák s útočníkem Rudolfem Červeným. Jaškin tvrdí, že v KHL by rádi působili i dalšího jeho krajané.

„Kluci, kteří hrají v Česku a Švýcarsku, mi často píší a ptají se na situaci - když se zdá, že někdo v KHL potřebuje brankáře nebo obránce. Jsem si jistý, že mnoho českých hokejistů by se do Ruska rádo vrátilo," prohlásil Jaškin, konkrétní jména ale neuvedl.

Prý mají strach, že by příští rok nemohli startovat na domácím šampionátu. „A spousta kluků na něm chce hrát. Letos se mělo MS původně konat v Petrohradu a je mi moc líto, jak to všechno dopadlo a nevyšlo to," připomíná 30letý forvard, že Rusku bylo pořadatelství šampionát odebráno a turnaj se místo toho uskutečnil se ve finském Tampere a lotyšské Rize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin.

S vedením reprezentace aktuálně není v žádném kontaktu. „Před mistrovstvím světa se jeden z trenérů zeptal nejvyšších představitelů (národního týmu, konkrétně prezidenta svazu Aloise Hadamczika - pozn. aut.), zda se situace (ohledně hráčů z KHL) změnila. Ale všechno zůstává stejné - nikdo z KHL není povoláván," řekl Jaškin, jenž reprezentoval na dvou MS (2018 a 2019) a Světovém poháru 2016.

Co řekl Alois Hadamczik o Jaškinovi v únoru pro Sport.cz
Jaškin je určitě dobrý hráč, ale není to hráč, abychom si jím kazili morálku týmu. Máme daleko více a lepších hráčů, než je on. Na jednom hráči to nestojí. Jestliže má svědomí takové věci dělat, je to jeho věc. Nikoliv naše. Je svéprávný člověk a my za jeho činy neodpovídáme. My můžeme jen rozhodnout, že takový člověk nemůže momentálně reprezentovat naši zemi. S kluky, kteří podepsali v Rusku, se rozcházíme v otázce morálky. Oni si neuvědomují, že Ukrajina bojuje za to, aby se válka nerozšířila do dalších evropských zemí.

„Nikdo z národního týmu mi nevolal a neprobíhá žádná komunikace, i když jsme hráli společně s generálním manažerem týmu Martinem Havlátem v St. Louis (v sezoně 2015/16 - pozn. aut.). Bylo by snadné najít s ním společnou řeč. Ale nemělo smysl mi volat a ptát se mě, jak se věci v současné situaci mají," krčí Jaškin rameny.

Vinu za to částečně dává i českým novinářům. „O dění v KHL se rozhodli informovat jen tehdy, když je to pro ně výhodné. Nejprve psali o mém přestupu do Petrohradu a pak bylo šest měsíců ticho. Příště si vzpomněli, když jsme hráli v maskáčových dresech na Den obránců vlasti," připomíná Jaškin letošní únor, kdy nejprve se spoluhráči gratuloval mj. ruské armádě, aby pak do zápasu v Soči nastoupil v armádním dresu s ruskou vlajkou.

„To jsou všechny zprávy o mně za celou sezonu. Velmi zvláštní... I když vím, že mnoho lidí má zájem (vědět víc)," míní čerstvá posila Kazaně, s níž podepsala smlouvu na tři roky, během kterých si v případě dosažení všech výkonnostních bonusů může podle ruských médií přijít až na 515 milionů rublů (přes 138 milionů korun).

A na otázku Sport-Expressu, zda-li jej v Česku viní, že působí v KHL, odpověděl Jaškin takto: „Každý - ve spojitosti se všemi známými okolnostmi - má svůj vlastní pohled na to, co se děje. Nemá ani cenu o tom diskutovat," uzavírá.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán