Hlavní obsah

Jordánova náročná anabáze. Z Dálného východu se vracel domů přes Finsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu už trvá více než měsíc a pořádně komplikovala i návrat hokejového obránce Michala Jordána z Chabarovsku domů. „Nepociťoval jsem žádný strach, jen se při omezení dopravy kvůli válce fakt dost těžko hledala letecká trasa,“ připouští.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Jordán na archivním snímku

Článek

Cesta se mu tak protáhla na dva dny. „Že bychom se měli bát, to zase ne. Letěli jsme do Moskvy a odsud do Petrohradu. Pak jsme přejeli autem do Lahti, následně do Helsinek, a protože nebyl přímý spoj do Prahy, tak jsme letěli do Vídně a pak už dojeli autem do Zlína," přibližuje svou anabázi na kemp národního týmu.

V Amuru má Jordán smlouvu i na příští rok. „Rozloučili jsme se v Chabarovsku s tím, že se zase za čtyři pět měsíců uvidíme. Co jsme si také měli říkat jiného... Všechno je to hrozně čerstvé. Teď se starám o to, abych předváděl dobré výkony v nároďáku a zůstal v přípravě možná nejdéle, pak uvidíme, co se bude dít kolem KHL," míní.

Po zapojení dodatečně povolaného brněnského obránce Bartejse se v Plzni před MS připravuje už 23 reprezentantů, z nichž je Jordán v jednatřiceti letech zatím nejstarším a s 83 starty za národní tým i jasně nejzkušenějším. Rád by se po čtyřech letech zase dostal na šampionát. „Do mistrovství je to ještě dlouhá doba, šest týdnů. Už jsem ale párkrát v téhle pozici byl a kdybych se o nominaci nechtěl poprat, tak jsem ani nepřijel," ujišťuje.

V Plzni zaujal novou image. „Jarda Jágr vždycky říkal, že ve vlasech je síla, tak jsem si to nechal trochu delší," směje se Jordán, za nímž na ledě vlají dlouhé lokny. „Nechal jsem si to narůst, když byla kadeřnictví zavřená a manželka mě nechtěla ostříhat, od té doby jen občas maličko zkrátím konečky," tvrdí.

Hlavou se mi honily různé věci

V roce 2022 ještě vůbec nehrál zápas a připustil, že má velký hlad po hokeji. „V prosinci jsem se zranil, pak jsem nějaké dva měsíce nehrál, a když jsem se konečně uzdravil, tak pandemie covidu předčasně ukončila základní části KHL. Hodně zamrzí, když jste šest zápasů před koncem o dva body za play off a už nemáte šanci se o to porvat. Honily se mi v ten okamžik hlavou různé věci," přibližuje Jordán

Věří, že nástup kouče z ciziny na reprezentační střídačku by mohl český hokej okysličit. „Je to pro nás všechny něco nového, finská hokejová cesta je rozhodně jiná než ta česká. Teprve ale zjišťujeme, jaké na nás bude mít trenér Jalonen nároky, jak moc změní systém. Za sebe mám do toho ohromnou chuť, přece jenom jsem dlouho nehrál. Přijela jsem ale spousta nových mladých kluků, už na trénincích je vidět, že jsou hodně živí a dobří bruslaři," míní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.