Hlavní obsah

Kanadský kouč zklamal fanoušky, o místo jej následně měl připravit spor s gólmanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být velký triumf kanadského výběru, nakonec se však hráči s javorovým listem na hrudi vraceli domů bez medaile, což tamní fanoušci nesli velmi nelibě. Viníkem podle hokejové veřejnosti měl být právě trenér Marc Crawford, jenž na olympijském turnaji v Naganu nedovedl svůj tým přes semifinále s Českem. V cestě mu tehdy stál zřejmě nejlepší gólman té doby – Dominik Hašek. „Nikdy jsme se nesetkali na to, abychom měli čas na rozebírání nějakých detailů,“ přiznává fenomenální brankář v pořadu Příklep na Sport.cz.

Kanadský kouč zklamal fanoušky, o místo jej následně měl připravit spor s gólmanem. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Pár slov však měli prohodit později. To už Crawford nebyl koučem Kanady ani Colorada. „On právě byl vyhozený, aspoň se to psalo v novinách, že tam byl konflikt s Patrickem Roy, za kterého se postavila organizace, a Crawford musel jít," vzpomíná Hašek.

Směrem ke slavnému kouči, který právě s mužstvem Lavin vyhrál Stanleyův pohár v play off 1996 a o rok dříve získal Cenu Jacka Adamse pro nejlepšího trenéra NHL, měl stihnout jen malý vtípek. „Vím, že jsme se potkali někde v chodbě, muselo to být asi na nějakém All Star Gamu a já jsem si z něj dělal srandu: No jo, s brankáři je to těžké, co?" líčí Hašek.

Příklep s Dominikem HaškemVideo: Sport.cz

Traduje se, že Crawford nesl vyřazení s českým výběrem skutečně velmi těžce. Jiří Šlégr například v podcastu Bomby k tyči přiznal, že mu měl slavný kouč na následném angažmá ve Vancouveru přiznat, že českého beka nechce stavět právě kvůli tomu, že byl součástí českého týmu v Naganu.

Kdy Hašek pustí záběry z Nagana svému nejmladšímu synovi? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Hašek však říká, že on sám se s žádnými projevy frustrace za olympijských úspěch nesetkal. „Ne. Já jsem byl tenkrát v Buffalu a pamatuji si na to jenom v dobrém. Naštěstí moje postavení jak v Buffalu, tak v NHL bylo takové..." říká v hokejovém pořadu Sport.cz.

Crawfordovi se vyčítalo, že v nájezdech, které určovaly postupujícího do finále, nevyužil Waynea Gretzkého. „Vůbec jsme to nerozebírali, ale pravda je, že kanadská veřejnost mu to i po letech vyčítá a on to řekl i ve filmu Nagano Tapes, že jednou bude mít na hrobě napsáno: To je ten, který nenechal Waynea Gretzkého jet trestné střílení," odpovídá Hašek.

Proč Hašek dostal jméno "Dominik"? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

On sám se přitom Crawforda zastává. „Mě to nepřekvapilo, já jsem nemyslel, že Wayne pojede. Pořád ještě byl vynikající hokejista, ale řekněme si na rovinu, že už v tu dobu nebyl nejlepší hokejista na světě," opakuje po 25 letech od slavného vítězství.

Dnes 62letý trenér po naganském neúspěchu už nevedl Kanadu na žádném velkém turnaji, pouze v sezoně 2011-2012 koučoval reprezentační tým na Spenglerově poháru. V NHL po Coloradu a Vancouveru trénoval také Los Angeles, Dallas, Ottawu a byl asistentem v Chicagu. Mezitím stihl čtyři sezony na lavičce Curychu ve švýcarské nejvyšší soutěži. Do stejného klubu se pak vrátil koncem minulého roku, aby nahradil Švéda Rikarda Grönborga.

Více vzpomínek Dominika Haška na semifinálový duel s Kanadou na olympijských hrách v roce 1998 najdete ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata: