Hlavní obsah

Kapitán Kulich přidal další dva góly: Na tým jsem hrdý, soupeře jsme nepodcenili

Jiří Kulich s Tomášem Hamarou jsou zatím hlavními strůjci úspěšného tažení výběru do osmnácti let. Čeští mladíci na mistrovství světa v Německu prošli mezi nejlepší čtyřku. Ve čtvrtfinále potvrdili roli favorita a rozstříleli Švýcarsko 8:0.

Foto: Česká hokejová reprezentace

Kapitán českého týmu Jiří Kulich v utkání proti Kanadě, proti níž zaznamenal hattrick.

Článek

Landshut (od našeho zpravodaje) - Lídr národního týmu Jiří Kulich nasázel na šampionátu už osm gólů. Šest z nich v přesilovce, jeden z trestného střílení a proti Švýcarsku přidal první gól i ze hry pět na pět. „Hokejem se tady bavím. Spoluhráči mi parádně přihrávají, to se hraje snadno," liboval si nejproduktivnější hráč turnaje s deseti body.

Podle obránce Hamary bylo ve čtvrtfinále nejdůležitější nepodcenit soupeře. „Vyříkali jsme si v šatně, že musíme jít do zápasu naplno," popsal 18letý bek. A plán Češi splnili. „Jsem na kluky hrdý. Švýcary jsme nepodcenili a hráli jsme naplno už od začátku," chválil kapitán Kulich.

Čeští mladíci vedli už po první třetině 4:0 a kráčeli za jednoznačnou výhrou. Na šampionátu se poprvé prosadili Marek Soukup, Matyáš Šapovaliv a Ondřej Becher. „Je super, že se trefili i další hráči. Určitě jim to přidá na sebevědomí," věřil karlovarský útočník, který se v utkání prosadil dvakrát.

Osmnáctka může přivézt cenný kov z mistrovství světa po osmi letech. „Medaile je blízko, ale ještě určitě není nic vyhráno. Musíme se dobře připravit na další zápas," uvědomoval si Kulich. V semifinále Češi vyzvou Spojené státy, se kterými ve skupině prohráli 2:6. „Očekávám dost jiný zápas. Amerika na vyřazovací boje umí přepnout. Ale to umíme i my," mínil kapitán.

Po postupu do finále baží i Hamara, který si proti Švýcarsku připsal dvě asistence, celkově na turnaji již sedm. „Už teď jsme všichni hrdí a pyšní, ale příběh ještě nekončí. Chceme jít dál. Američani jsou favoriti na zlato, ale my se nikoho nebojíme. Můžeme hrát se všemi," věřil bek finského celku Tappara Tampere.

Hamara ve čtvrtek prožil dvojité oslavy. Kromě vítězství nad Švýcarskem ho totiž potěšila právě i Tappara, která v pátém finále finské elitní soutěže porazila Turku 1:0 a získala mistrovský titul. „To mám ještě větší radost. Byla by paráda, kdybych k trofeji z Finska přidal i medaili z mistrovství světa," rozplýval se.

Se spoluhráči z Tampere, kde se letos poprvé probojoval i do A-týmu, je v kontaktu. „Po výhře nad Kanadou mi pogratulovali dokonce i Kanaďani, kteří u nás v týmu hrají," prozradil Hamara, který za tým finského mistra odehrál 26 zápasů.

Reklama

Související témata: