Hlavní obsah

Už vidíme medaili před sebou, sní po postupu do semifinále dvougólový Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útočník Marek Soukup vstřelil důležitý první gól zápasu. Pak se čeští hokejisté do osmnácti let uklidnili a Švýcary porazili jednoznačně 8:0. Postoupili tak do semifinále mistrovství světa v Německu. „Už vidíme medaili před sebou, ale ještě to bude ohromně těžké," říkal po utkání Soukup, který se trefil dvakrát a odnesl si ocenění pro nejlepšího hráče duelu.

Foto: @ twitter Hokejový nároďák

Marek Soukup před švýcarskou brankou.

Článek

Landshut (od našeho zpravodaje) – Na konci druhé minuty mu přistrčil kotouč do jízdy spoluhráč ze čtvrté formace Lukáš Plos. Marek Soukup se natlačil přes obránce a zasunul kotouč mezi betony švýcarského gólmana. „Hodně nám pomohly úvodní góly, protože zas tak lehký zápas to nebyl. Ale od začátku jsme šli za vítězstvím," prozrazoval útočník.

Poté se rozjel český brankostroj. Kromě tradičního snajpra Jiřího Kulicha, který nasázel další dva góly a celkově už jich má na kontě osm, se trefili premiéroví střelci. Vedle Soukupa i Matyáš Šapovaliv a Ondřej Becher. V utkání se prosadily všechny útoky. „Je důležité rozložit góly do více formací. Nemůžeme se spoléhat jen na přesilovky, ty už si soupeři pohlídají," mínil Soukup. Češi ve čtvrtfinále přesto využili další tři početní výhody, celkově jedenáct.

Sedmnáctiletý křídelník si ale pochvaloval i hru v obraně. Za první dvě třetiny Češi pustili Švýcarsko k jediné střele na branku. „Náš hokej je založen na dobré defenzivě. Od toho se odvíjí veškerá hra. Takže dobře, že to vzadu funguje," oceňoval.

Soukup se trefil ještě v prostřední části. Znovu obdržel parádní pas, tentokrát od Vojtěcha Poláka, a zakončil pod horní tyčku. „Konečně mi to tam padlo. Na turnaji jsme odváděli černou práci a teď přišla i gólová odměna. Dostal jsem dvě krásné přihrávky a už jsem byl před brankou sám," popisoval.

Útočník plzeňské juniorky vidí šanci, že by reprezentační osmnáctka mohla po osmi letech přivézt medaili. „Už ji vidíme před sebou, byl by to krásný úspěch. Ale bude to ještě ohromně těžké," uvědomuje si. Češi potřebují zvládnout aspoň jeden ze dvou víkendových zápasů.

S klubem už má ale Soukup cenný kov jistý. Junioři Škody dokonce s Libercem bojují o zisk titulu. Hned po konci zápasu se Švýcarskem totiž začal rozhodující sedmý zápas finále extraligy juniorů. „Chtěl bych si samozřejmě zahrát i to. Ale v hlavě jsem si nastavil, že mistrovství světa je pro mě víc. Nominace si fakt vážím," prozradil mladý útočník.

Se spoluhráči ze západočeské metropole je v každodenním kontaktu. „Pořád si píšeme. Kluky ohromně podporuju. Věřím, že sedmý duel zvládnou. Hned se půjdu koukat a budu na dálku fandit," usmíval se Soukup.

V Landshutu na hotelovém pokoji bydlí s Lukášem Plosem, který působí právě v juniorce Liberce. „Trochu se hádáme a špičkujeme. Ale na mistrovství jsme jeden tým a táhneme za jeden provaz, takže to jde stranou," doplnil.

Reklama

Související témata: