Hlavní obsah

Kovář měl prsty v obou gólech, i když hned viděl tátu, jak kroutí hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na letošním MS v Rize vedl české hokejisty jako kapitán, teď je útočník Jan Kovář po půl roce zase zpátky v kabině národního týmu ve stejné roli. Vystoupení na Channel 1 Cupu proti Finům bylo pro něj už 140. mezistátním zápasem. Zkušenější hráč na ledě pražské O2 Areny nebruslil a 31letý útočník švýcarského Zugu o sobě dal pozitivně vědět.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Jan Kovář vede puk v utkání proti Finsku.

Článek

Měl prsty v obou českých gólech. Ve 33. minutě při ráně z kruhu dokonale využil zakrytý výhled Säteriho a trefil horní roh branky. „Už lajna před námi svírala Finy v pásmu, my tam skočili čerství a když se mi otevřel prostor ke střele, tak jsem to fouknul gólmanovi nad rameno," přiblížil svoji branku Kovář, jenž pak u vyrovnání 11 vteřin před koncem hrací doby asistoval.

Měl ale trochu pocit, že se vytratilo domácí prostředí, když v hale smělo být jen tisíc lidí. „Bylo to docela smutné, i když baby kotel se snažil. Předem jsem si říkal, že pro mě to bude horší v tom, že hned uvidím, jak táta od první minuty kroutí hlavou. Mezi sedmnácti tisíci diváky bych přece jen hledal hůř, kde sedí," mínil český kapitán, jenž za největší problém označil neefektivitu českých přesilovek. „Když máme přes minutu pět na tři a potom i v prodloužení početní výhodu, tak z toho prostě gól dát musíme," doplnil Kovář.

Při nájezdech nevyšla ani sázka na ty nejzkušenější hráče. Český kapitán při nich neuspěl s pokusem o blafák. „Když budu mluvit za sebe, mám odehráno za nároďák fakt dost a nemyslím, že by mě trenéři na turnaji nějak zkoušeli. Člověk se chce ale dobře předvést v každém zápase, co hraje," mínil ještě před nočním odletem do Moskvy.

Případný boj o nominaci na ZOH Kovář moc neřeší. „Nevím, jestli o ni bude zrovna rozhodovat tento turnaj, ale chci ukázat na co ještě mám. O olympiádě ale zatím nemá cenu přemýšlet, protože nikdo neví, co se ještě stane. Zatím celý hokejový svět napjatě čeká, jak se zachová NHL," přiznal.

Nebezpečí dlouhé karantény v Číně při pozitivním otestování je ale podle něj strašákem pro každého účastníka olympiády, bez ohledu na to, kde hraje. „Nedovedu si moc představit, jak by se majitel Zugu tvářil, kdybych mu sdělil, že musím zůstat v Pekingu někde měsíc zavřený. Nadšený by tedy rozhodně nebyl," uvedl s bilancí 6+19 zase nejproduktivnější hráč obhájce titulu.

Zug je ale v tabulce švýcarské ligy až třetí. „Na rozdíl od minulé sezony to máme letos takové nahoru dolů. Hodně se o tom bavíme, že nehrajeme špatně, ale nesmíme se smířit s průměrností. Chceme daleko víc vyhrávat. Měli jsme ale i hodně zraněných, v jednom momentu bylo i šest útočníků mimo," řekl Kovář a prozradil, že měl podíl i na tom, že jeho nedávný švédský spoluhráč Erik Thorell zakotvil v české extralize. „Sparta se na něj hodně vyptávala, řekl jsem svůj názor a doporučil ho, že zklamaní určitě nebudou. Takže jako skaut a agent si můžu udělat čárku," usmál se.

Reklama

Související témata: