Hlavní obsah

Kulich není hvězda, ale lídr, oceňuje Augusta. Na domácí mistrovství je podle něj připraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako před rokem byl stěžejním hráčem na cestě české dvacítky za medailí ze světového šampionátu. Zatímco loni Jiří Kulich zářil zejména na ledě, letos se perfektně zhostil také role kapitána. A právě 19letý útočník měl hlavní podíl na tom, že národní tým nezabalil zápas o bronz proti Finsku ani za stavu 2:5. „Udělal obrovskou práci, nejen na ledě,“ ocenil v pořadu Příklep na Sport.cz kouč dvacítky Patrik Augusta.

Kulich je lídr, na MS v Praze je připravený, míní trenér dvacítky Patrik Augusta.Video: Sport.cz

 
Článek

Věřit v obrat i s třígólovým mankem nedokáže každý. Spousta českých fanoušků už asi vypnula televizi, ale kapitán Jiří Kulich ještě mužstvo vyburcoval a k otočce sám přispěl dvěma trefami a dvěma asistencemi.

„Tady se pozná obrovský rozdíl mezi hvězdou a lídrem. Hvězda by za stavu 2:5 šla cestou: ‚Nikdo mi to nepřihraje, dneska to už nepůjde, nemám spoluhráče.‘ Ale lídr pracuje jinak, pozitivně. Jako my burcovali hráče zezadu, tak Kulda jel podél mantinelu a říkal každému hráči, že máme spoustu času a můžeme to otočit,“ vzpomínal Augusta.

A právě lídrovství útočníka z organizace Buffala, kde už odehrál i jeden zápas v NHL, bylo zásadní. „Takové věci potřebujete slyšet od trenérů, ale i od spoluhráčů. Jirka už je navíc profík a kluci k němu mají možnost vzhlížet,“ chválil zkušený 54letý kouč.

Senzační comeback, který zůstane v srdcích všech aktérů i fanoušků ještě hodně dlouho, se tak nakonec povedl a Kulichova parta znovu dokráčela k medaili. „Jirka udělal za rok znovu obrovský kus práce. Potvrdil své lídrovství. Byla pro mě čest za ním stát,“ přiznal Augusta. Přitom účast českého talentu byla dlouho nejasná. „Bylo rozhodující, že Jirka řekl, že sám chce jet. Pomohlo to v rozhodování, aby ho pustili,“ líčil trenér.

Příklep s trenérem české dvacítky Patrikem Augustou.Video: Sport.cz

Ačkoliv Kulich prožil poslední turnaj v mládežnické kategorii, v reprezentačním dresu by se znovu mohl objevit už brzy. Kouč národního týmu Radim Rulík ho má v hledáčku na domácí mistrovství světa v Praze. „Za mě je na mistrovství určitě připravený. Jeho střela je speciální, hraje s chlapy,“ mínil Augusta.

Záleží ovšem také na tom, jestli Kulich už nebude mít klubové povinnosti. Buffalo se sice pohybuje mimo postupové příčky do play off, ale jeho farma v Rochesteru si vyřazovací boje nejspíš zahraje. Pravděpodobně i s Kulichem, který však aktuálně léčí zranění. „Ale pokud bude k dispozici a Radim pro něj připraví smysluplnou pozici, určitě by ho vzal. Taky s ním má osobní zkušenost z dvacítek,“ připomněl Augusta, že loni dovedl dvacítku ke stříbru právě Rulík.

Reklama