Hlavní obsah

Lídr bodování extraligy Lakatoš se znovu pozvánky do národního týmu nedočkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Především hráče z extraligy vybral trenér Kari Jalonen do reprezentačního výběru pro Švýcarské hokejové hry, které budou příští týden druhým dílem evropské tour. V nominaci je celkem 25 jmen, z nichž dvacet působí v domácí soutěži. Lídr jejího kanadského bodování Dominik Lakatoš se ale pozvánky znovu nedočkal, kouč naznačil, že k němu nemá důvěru. Poprvé obléknou dres národního týmu útočníci Kryštof Hrabík, Daniel Voženílek a Adam Najman.

V nominaci hokejové reprezentace chybí nejproduktivnější hráč extraligy. Proč? Video: Sport.cz

 
Článek

„Tři nováčci mě zaujali svými výkony na extraligové scéně," objasnil Jalonen, jenž podobně zdůvodnil nominaci hráčů s minimem reprezentačních zkušeností jako jsou třeba Radek Kučeřík nebo Petr Fridrich

Z klubů má trochu nečekaně největší zastoupení pěti hráči Sparta, kterou přitom hned po Vánocích čeká Spenglerův pohár v Davosu. „Mám pro to jasné vysvětlení. Jandus s Němečkem odehráli Karjalu tak, že si řekli o další šanci. A chci vidět v reprezentačním dresu i Kempného, jako klíčového beka, zajímá mě i pojetí hry Sobotky a Tomáška. Vím, že to termínově není úplně šťastné, ale potřeby národního týmu jsou prioritní," řekl trenér Jalonen.

Zohlednil ale, že Hradec Králové hraje příští týden odvetu čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů, takže zřejmě na únor odložil reprezentační debut dvojčat Kevina a Kellyho Klímových, kteří už mají od podzimu české občanství. Zároveň vyhověl přání některých švýcarských klubů, aby Roman Červenka, Jan Kovář či Lukáš Klok měli v prosincovém termínu volno. „S některými manažery a trenéry jsme se takhle prostě domluvili," naznačil Jalonen.

Program turnaje
Čtvrtek 15. prosince:
17:30 Finsko - Česko (Helsinky)
20:15 Švýcarsko - Švédsko (Fribourg)
Sobota 17. prosince (Fribourg):
13:30 Finsko - Švédsko
20:15 Švýcarsko - Česko
Neděle 18. prosince (Fribourg):
13:00 Švýcarsko - Finsko
16:30 Česko - Švédsko

Lapidárně se Jalonen vyjádřil k opětovné absenci vítkovického Lakatoše. „Nebudu komentovat žádné jméno hráče, který není ve výběru. Když jsem Lakatoše chtěl na jaře do kempu před šampionátem, tak se mi omlouval. Co si mám myslet, když hráč oznámí, že je zraněný, a pak odjede na dovolenou. Víc k tomu opravdu nechci říkat, nic osobního v tom ale není. Trenér je zodpovědný za tým, takhle jsem ho složil a postavil," prohlásil kouč.

Na opětovnou žádost o vysvětlení svého postoje zareagoval jedinou větou. „Nechtějte po mně konkrétnější vyjádření k hráčům, kteří nejsou v nominaci," naznačil Jalonen.

Optimistou je trenér ohledně uzdravení aktuálně zraněného pardubického obránce Jana Košťálka. „Mluvili jsme spolu ve středu dopoledne, zkusí jít zítra bruslit a ze subjektivního pohledu hráče to vypadá, že by měl být v pořádku do úterního prvního tréninku, který budeme mít v pražském Edenu," prohlásil finský trenér ve službách českého hokeje.

Na turnaji, který národní tým začne ve čtvrtek 15. prosince ve Finsku a o víkendu 17. a 18. prosince pak sehraje ve Fribourgu zápasy se Švýcarskem a Švédskem, se představí také pět legionářů. Ze švédského Brynäs to je obránce David Sklenička, ze švýcarské soutěže to budou gólman Šimon Hrubec a útočníci Filip Chlapík, Michael Špaček a Matěj Stránský.

S českým týmem na Švýcarské hokejové hry tentokrát neodcestuje ani jeden z generálních manažerů. Martin Havlát se bude v zámoří věnovat skautingu hráčů NHL a Marek Židlický bude jako asistent kouče k dispozici na MS do 20 let. Manažerskou roli u národního týmu tak při turnaji obstará Milan Hnilička.

Nominace Česka na Švýcarské hry (15.-18. prosince)
Brankáři:
Aleš Stezka (Vítkovice; 1 zápas)
Šimon Hrubec (Curych/Švýc.; 25)
Obránci:
Martin Jandus (Sparta Praha; 2 zápasy/0 branek)
Michal Kempný (Sparta Praha; 62/5)
David Němeček (Sparta Praha; 13/0)
Tomáš Dvořák (Pardubice; 13/1)
Jan Košťálek (Pardubice; 12/2)
Radek Kučeřík (Kometa Brno; 2/0)
Pavel Pýcha (Mladá Boleslav; 5/1)
David Sklenička (Brynäs/Švéd.; 80/5)
Útočníci:
Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 27/2)
Jiří Černoch (Karlovy Vary; 24/7)
Lukáš Radil, (Pardubice; 74/18)
Tomáš Zohorna (Pardubice; 112/18)
Vladimír Sobotka (Sparta Praha; 48/9)
David Tomášek (Sparta Praha; 34/9)
Filip Chlapík (Ambri Piotta/Švýc.; 14/2)
Michael Špaček (Ambri Piotta/Švýc.; 38/6)
Jakub Flek (Kometa Brno; 49/9)
Petr Fridrich (Vítkovice; 5/1)
Kryštof Hrabík (Plzeň; 0/0)
Adam Najman (Liberec; 0/0)
Daniel Voženílek (Třinec; 0/0)
Patrik Zdráhal (Litvínov; 23/4)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 52/6)
Tabulka EHT po prvním turnaji
1.Švédsko311018:75
2.Švýcarsko302108:75
3.Česko310118:94
4.Finsko310118:94

Reklama