Hlavní obsah

Mládežnické vystřízlivění. Dvacítka ani osmnáctka nevyhrály jediný zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm zápasů, osm porážek. České hokejové reprezentace do 20 a do 18 let mají za sebou pořádně bídné přípravné turnaje. Znovu se ukazuje, jak jsou pro obě tyto mládežnické reprezentace naprosto klíčoví hráči působící za mořem. „Nejsme připraveni hlavně fyzicky,“ lamentoval kouč osmnáctky David Čermák.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér českých hokejistů do 20 let Patrik Augusta na turnaji v Chomutově.

Článek

Po zisku stříbra břeclavského Hlinka Gretzky Cupu přišlo rychlé vystřízlivění. I kvůli tomu, že oproti srpnovému turnaji bylo v nominaci na Turnaj pěti ve Finsku hned čtrnáct jiných hráčů. Osmnáctka nejprve uhrála slušný bod za prohru 1:2 v nájezdech s domácím výběrem, pak však získala jen bod i se Švýcary (2:3 po nájezdech), nestačila poměrem 0:4 na Švédsko a v závěru schytala debakl 3:11 se Spojenými státy.

„Nestíhali jsme v rychlosti ani osobních soubojích. Hlavně v poslední třetině se to úplně složilo. Tam jsme Američanům na góly nahrávali sami,“ komentoval pro server hokej.cz trenér Čermák. „Je to velmi tvrdá rána. Ale já jsem za ni asi rád a doufám, že to hlavně pro kluky bude ponaučení,“ věří kouč.

V nominaci mu chyběl Adam Benák, který alespoň sedmnáctce pomohl k zisku čtvrtého místa na World Hockey Challenge v Kanadě, a rovněž Tomáš Galvas s Adamem Jiříčkem, kteří už sbírali první zkušenosti ve dvacítce.

Jenže ani nejstarší z mládežnických reprezentací se na domácím turnaji v Chomutově vůbec nezadařilo. Výběr složený převážně z hráčů působících v Česku na úvod padl 2:3 se Švýcary, poměrem 2:5 nestačil na Finsko, poté sice potrápil silné Švédy (1:2), ovšem na závěr utrpěl porážku 1:2 po nájezdech se Slovenskem.

Navzdory vysoké střelecké převaze proti Švýcarům i Slovákům tak získal jediný bod a skončil rovněž poslední. „Na papíře jsme střeleckou převahu měli, ale bohužel ty střely neměly kvalitu a parametry na to, aby z nich padly góly,“ říkal v rozhovoru pro hokej.cz rozmrzelý trenér Patrik Augusta. „Na to, abyste mohli dávat góly, musíte mít střelce a šikovnější hráče. Takové jsme tady bohužel neměli,“ mínil.

Je jasné, že jeho nominace na mistrovství světa, které se koná na přelomu roku ve švédském Göteborgu, bude stát převážně na hokejistech ze zámoří. Stejně jako výběr Radima Rulíka před rokem. „Jsem trošku zklamaný, protože jsem čekal, že mi víc hráčů z Evropy zamotá hlavu směrem k mistrovství světa,“ připustil Augusta.

Dvacítku před šampionátem čeká v prosinci týdenní kemp v Česku a poté ve Švédsku. „Do té doby budeme intenzivně skautovat hráče v zámoří a sledovat tamní soutěže. S kolegy pak vybereme podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí tu nejlepší sestavu,“ přislíbil trenér.

Jestli se má opakovat medailová jízda z loňského mistrovství, potřeboval by i příjezd opor jako Jiří Kulich, Matyáš Šapovaliv a Eduard Šalé. Tedy hokejistů, kteří už před rokem vytvořili údernou první formaci.

Reklama