Hlavní obsah

Na Rakušany dostaly volno některé opory, hrát nebudou Červenka, Smejkal ani Jeřábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledek poledního severského derby na Českých hokejových hrách určí, jestli v posledním zápase (16:00 h, ČT sport) českému mužstvu ještě půjde o prvenství na ostravském turnaji. Případná porážka Finů by dala domácí reprezentaci naději na obhajobu trofeje, za podmínky vítězství nad Rakušany.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Štěpán Lukeš během přípravného utkání hokejové reprezentace před MS.

Článek

Po dopoledním rozbruslení trenér Kari Jalonen oznámil, že nechá odpočívat některé opory. Hrát nebudou obránce Jeřábek a Ščotka, nenastoupí ani zkušení útočníci Červenka a Smejkal.

Kapitánské céčko bude mít na dresu karlovarský útočník Flek, jenž se posune do prvního Černochova útoku. Poprvé do turnaje zasáhnou obránce Kaňák, útočník Fridrich a v roli třináctého forvarda bude na Rakušany nachystán mladík Klapka.

Nečekaná je volba gólmana. Už popáté během přípravy na MS má reprezentační branku hájit Lukeš. Záda mu bude krýt Langhamer a liberecký Kváča tak jako jediný z hráčů na kempu příležitost na Českých hokejových hrách vůbec nedostal.

Sestava Česka proti Rakušanům
Lukeš (Langhamer) – Šulák, Nedomlel, Krejčík, Jordán, Sklenička, Jiříček, Kaňák, Budík – Flek, Černoch, M. Stránský – Blümel, M. Špaček, P. Kousal – H. Zohorna, Holík, P. Zdráhal – O. Beránek, Kodýtek, Fridrich – Klapka

Ještě tedy centr Krejčí, který ale v Ostravě s mužstvem plánovaně jen trénoval, a do zápasů zasáhne až příští týden na Švédských hrách. Ve Stockholmu se při generálce na mistrovství světa představí i sedm posil z NHL (brankář Vejmelka, obránci Hronek, Šimek a útočnici Hertl, Vrána, Simon, Jaškin).

V neděli večer se chystá Jalonen konečně oznámit i koho z finalistů extraligy, či z hráčů působících ještě ve finiši evropských lig, pozve do závěrečné fáze přípravy na mistrovství světa, takže po duelu s Rakušany bude nutný další škrt v kádru, který se může dotknout zhruba deseti jmen.

Jalonen? Žádné alibistické řeči, hráči za ním půjdou. Diskuse v pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Jalonen se ale neobává, že by příliš mnoho změn mohlo narušit to, co se podařilo po dobu již tak dlouhé přípravy vybudovat. „Nemyslím si, že by se to mělo negativně projevit. Máme nějaký systém a hráče, kteří přijedou, do něj dosadíme, aby dál fungoval," říká.

„Jsme v procesu, pořád zbývají téměř dva týdny do našeho prvního zápasu na mistrovství světa a věděli jsme, že někteří hráči z NHL přiletí. Vždycky je složité najít ty správné hráče a vybrat finální nominaci, ale na chemii týmu chci hodně dbát," přiznává Jalonen.

Jaký byl Kari Jalonen jako hráč?Video: Sport.cz

Reklama

Související témata: