Hlavní obsah

Kanada - Česko 2:4Naprostá senzace! České juniorky šokovaly Kanadu a poprvé si zahrají finále MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tohle je naprostá senzace, se kterou asi nikdo nepočítal! České hokejistky na mistrovství světa do 18 let v semifinále zaskočily Kanadu. Největší favoritky turnaje porazily 4:2 a poprvé v historii postoupily do finále. Po deseti letech má tato kategorie jistou medaili. V utkání sice české juniorky přišly o dvoubrankový náskok, ale rozhodující trefu poté vstřelila Klaudie Slavíčková.

Foto: IIHF

Radost českých hokejistek do 18 let

Článek

V základní skupině sice české hráčky schytaly od Kanady výprask 1:8, ale ve čtvrtfinále poté dokázaly překvapit Švédsko a po devíti letech se probojovaly mezi nejlepší čtyřku. Na téhle pozici však skončit nechtěly, což ukazovaly v semifinále už od první minuty.

Po úvodním tlaku Javorových listů si dobré šance vypracoval i národní tým. Přečíslení ani rána Čabelové se ještě neujaly, ale ve 14. minutě kapitánka Adéla Šapovalivová šikovně tečovala nahození Chladové mezi betony brankářky.

Ve druhé části předvedla Šapovalivová, s osmi góly nejlepší střelkyně turnaje, další fantastickou akci. Při signalizované výhodě se natlačila před branku a vybídla ke skórování Čabelovou, která se tentokrát nemýlila. Češky tak nečekaně vedly 2:0.

Kanada dokázala snížit v přesilové hře, nejproduktivnější hráčka turnaje, obránkyně Primeranová, z pravého kruhu propálila jinak skvěle chytající Šenkovou. Další oslabení svěřenkyně Dušana Andrašovského zvládly, ale zkraje třetí třetiny inkasovaly vyrovnávací gól. Po zbytečné ztrátě za brankou se z mezikruží prosadila Zablockiová.

České juniorky se ovšem nepoložily a o čtyři minuty později zasadily další úder. Obránkyně Klaudie Slavíčková se na pravém kruhu dostala k odraženému kotouči a vystřelila přesně ke vzdálenější tyči.

Šenková poté předvedla několik fantastických zákroků, mnohokrát jí pomohla i skvěle blokující česká defenziva. Reprezentantky přežily další oslabení a v závěru při hře Kanady bez brankářky přidaly uklidňující gól z hole Čabelové. Česko tak zvítězilo 4:2 navzdory tomu, že na střely zvítězil favorit jednoznačně 47:12.

Po závěrečné siréně už mohla vypuknout nepopsatelná česká euforie. Ze šestnácté účasti na mistrovství světa juniorek si české hokejistky odvezou teprve třetí medaili. Vůbec poprvé v historii navíc postoupily do finále, v němž v neděli vyzvou Spojené státy (19:00 vysílá ČT Sport).

Americký výběr dokázaly české hráčky premiérově porazit v přípravě před šampionátem 4:3 po nájezdech. S Finskem v základní skupině prohrály 2:3, když ztratily dvoubrankový náskok. I kdyby Češkám finále nevyšlo, už tenhle úspěch je naprosto senzační a neuvěřitelný. Ještě před několika lety byly zámořské výběry svou kvalitou na míle vzdálené, teď se s nimi reprezentantky dokáží měřit, a dokonce je i porážet.

Mistrovství světa hokejistek do 18 let v Zugu (Švýcarsko):
Semifinále:
Kanada - Česko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky: 29. Primeranová, 43. Zablocká - 24. a 60. Čabelová, 14. Šapovalivová, 47. Slavíčková.
USA - Finsko 4:2 (1:0, 2:2, 1:0).

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán