Hlavní obsah

Nepopsatelný, nemůžu tomu uvěřit! kroutí hlavou kapitánka osmnáctky. A velí urvat zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bronz ze světového šampionátu získaly české hokejistky do osmnácti let už dvakrát (2008, 2014), nyní však mají ve švýcarském Zugu po senzačním semifinálovém skalpu Kanady (4:2) jistotu, že zapíší svůj nejlepší výsledek v dějinách. „Skvělý, nepopsatelný! Pořád tomu nemůžu uvěřit, ale je to pravda!“ kroutila hlavou po historicky vůbec první výhře nad Kanaďankami kapitánka mladých Češek Adéla Šapovalivová.

Foto: iihf.com

České hokejistky do osmnácti let oslavují v kabině senzační výhru nad Kanadou

Článek

Když na výběr Javorového listu narazila osmnáctka ve skupině, odcházela s debaklem 1:8. Jenže to už je po sobotním odpoledni dávno zapomenuto. Co na tom, že Kanaďanky zvítězily na střely 47:12… Češky se týmovým výkonem na hranici maximální obětavosti postaraly o největší senzaci turnaje, kterou už asi nic nepřebije.

„Jsem strašně ráda, že se nám to povedlo a že jsme to takhle ubojovaly. Daly jsme do toho všechno. Hrály jsme srdcem a všechny jsme na ledě dělaly to, co jsme měly. Každá jedna z nás, když tam šla, tak dobruslila souboj a jela úplně naplno, i když nemohla dýchat. Hrály jsme jako tým,“ smekala Šapovalivová, která v pěti zápasech na MS zapsala osm gólů a dvě asistence, v rozhovoru pro hokej.cz před celým družstvem.

Svěřenkyně trenéra Dušana Andrašovského na začátku druhé třetiny nečekaně vedly po gólech Šapovalivové a Čabelové 2:0 a nepoložilo je ani, když Kanaďanky na začátku třetího dějství srovnaly.

„Byly zase trošku na koni, ale my jsme si pořád opakovaly, že to je náš zápas a pořád to můžeme vyhrát,“ popisovala Šapovalivová. Čtyři minuty po druhém kanadském gólu vrátila Češkám vedení obránkyně Klaudie Slavíčková. A když 25 vteřin před třetí sirénou Anežka Čabelová skórovala do prázdné branky a dočkala se své druhé trefy v zápase, bylo hotovo.

„Jsem strašně pyšná na tým, který tady máme, na každou jednu, která tady je. Každá máme nějakou roli a každá ji plní výborně, ať už je jakákoliv. Jsem strašně ráda, že můžu být kapitánka takového týmu,“ rozplývala se Šapovalivová a vyzdvihla brankářku Anetu Šenkovou.

Ta přiváděla Kanaďanky k šílenství a připsala si 45 úspěšných zákroků. „Byla neskutečná. Hodně nás podržela v situacích, kdy jsme to fakt potřebovaly. Ona je obrovskou součástí úspěchu. Chytala výborně, stejně jako celý turnaj,“ míní kapitánka, která startovala i na posledních dvou seniorských MS, z nichž se pokaždé vracela s bronzem.

Už teď ví, že na letošních osmnáctkách z toho bude kov ještě cennější. A proč se nepokusit rovnou o zlaté medaile…

„Je super, že jsme vůbec prvním českým ženským týmem ve finále MS! Ale když už jsme došly takhle daleko, tak chceme dojít co nejdál to jde. Bylo by skvělý, kdyby se nám povedlo zlato. Půjdeme do toho naplno a to zlato budeme chtít urvat,“ slibuje Šapovalivová před nedělním finále (19:00 vysílá ČT Sport), v němž Češky narazí na USA.

Reklama

  Česko - Slovensko zítra 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko