Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 5:1Obrovský úspěch českých hokejistek! Poprvé v historii postupují na olympiádu

Aktualizováno

Sen se stal skutečnosti. České hokejistky zvládly i poslední krok v olympijské kvalifikaci. V přímém boji o postup na únorové ZOH do Pekingu dokázal národní tým v Chomutově přehrát a porazit Maďarsko 5:1. Reprezentantky se slzami štěstí v očích zpívaly hymnu, po ní už opravdu začínaly věřit, že si poprvé v historii zahrají turnaj pod pěti kruhy. Když pak kapitánka Alena Mills převzala symbolickou letenku do Číny, mohla česká euforie propuknout naplno.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráčky Česka se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

„Všechny holky jsou ohromně šťastné a já s nimi. Uvěřily, že ta síla je v nás a odehrály to s přehledem," říkal trenér Tomáš Pacina. Češkám skvěle vyšel vstup do utkání, hned první střela na branku Némethové znamenala gól.

Po 84 sekundách zakončila po přihrávce Tejralové pohotově Hymlárová. Vedení domácí tým uklidnilo, o zvýšení se zasloužila dorážkou Serdar a o 100 vteřin později ujela v oslabení Vendula Přibylová a blafákem upravila na 3:0. „Bylo to jen o plnění plánu. Věděly jsme co hrát, šly si za tím a dodržely taktiku i herní filozofii," říkala autorka třetí branky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Češky slaví gól v maďarské brance.

Národní tým držel postupové karty pevně v rukou. V 28. minutě spolupráci Neubauerové a Mlýnkové zakončila v přečíslení Kolowratová. Bezpečný náskok Češky bez problémů hlídaly, v sestavě byla i útočnice Erbanová, který na minulé zimní olympiádě v roce 2018 v Pchjongčchangu získala bronz v rychlobruslení na 500 metrů.

V 56. minutě ještě zvýšila na 5:0 v přesilové hře Křížová, teprve 121 sekund před koncem přišla o čisté konto výtečná Peslarová, když čestný úspěch Maďarek dala Huszáková, což se ověřilo u videa. Radost českému týmu tím ale vzít nemohla, ani když vzápětí nešetrně srazila Hymlárovou.

Olympijský turnaj se bude hrát od 4. do 20. února příštího roku a Česko bude hrát výkonnostně horší skupinu B s Japonskem, Dánskem, domácí Čínou a úspěšnějším z večerního souboje mezi Švédskem a Francií. Ženská i mužská reprezentace ze stejného kolektivního sportu se představí poprvé od OH 1988 v Soulu, kde hrály oba házenkářské výběry.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

České hokejistky oslavují gól proti Maďarkám.

Kvalifikace hokejistek o postup na OH v Pekingu - skupina C v Chomutově:
ČR - Maďarsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Hymlárová (Tejralová, Křížová), 13. Serdar (Čajanová, Lásková), 14. Přibylová, 28. Kolowratová (Neubauerová, Mlýnková), 56. Křížová (Hymlárová, Tejralová) - 58. Huszáková. Rozhodčí: Rapinová (USA), Senuková - Blairová (obě Kan.), Spresserová (USA). Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1853.
ČR: Peslarová - Lásková, Čajanová, Horálková, Tejralová, Kolowratová, Pejšová, Trnková - Neubauerová, Mrázová, Mlýnková - Hymlarová, Mills, Křížová - Pátková, Přibylová, Lédlová - Radová, Serdar, Bukolská - Erbanová. Trenér: Pacina.
Norsko - Polsko 7:1 (2:0, 2:1, 3:0)
Tabulka:
1.ČR3300024:29
2.Maďarsko3200117:96
3.Norsko3100211:93
4.Polsko300032:340
Složení základních skupin na OH (4.- 20. února 2022):
Skupina A: USA, Kanada, Finsko, Rusko, Švýcarsko
Skupina B: Japonsko, ČR, Švédsko, Dánsko, Čína

Reklama

Související témata: