Hlavní obsah

Ochutnávka domácího mistrovství. Neskutečné, celý zápas jsem měl husí kůži, líčí Pavlát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větší utkání ve své hokejové kariéře ještě neodchytal. A gólman Dominik Pavlát ho zvládl se ctí. Dalo by se říci, že téměř bezchybně. Sice inkasoval hned z první vážnější šance Finů, ale pak branku zavřel a 19 zásahy přispěl k českému obratu na 2:1. „Můj nejlepší zápas před tak skvělou kulisou,“ oceňoval Pavlát atmosféru, kterou v pražské O2 areně vytvořilo přes 17 tisíc diváků.

Celý zápas jsem měl husí kůži, jak nám lidi fandili a jak nám to fanoušci přáli, přiznává brankář Dominik PavlátVideo: Sport.cz

 
Článek

Ačkoliv mu je teprve 24 let, v národním týmu je aktuálně ve dvojici s Josefem Kořenářem ten zkušenější. Pavlát zapsal třetí reprezentační start a třetí výhru, skvěle tak navázal na vychytanou nulu proti Švýcarsku před měsícem na Karjale. „Jsem rád, že jsem se znovu vešel do nominace. A hlavně že jsem mohl odchytat tenhle domácí zápas před úžasnými fanoušky. Bylo to něco neuvěřitelného,“ rozplýval se plzeňský gólman.

Hlavně po rozhodující trefě Ondřeje Kovařčíka to v O2 areně vřelo. Ochozy obíhala mexická vlna, celý stadion byl na nohou a skákal. „Celé utkání jsem měl husí kůži, jak nám lidi fandili a přáli nám. A těší mě, že jsme jim to splatili vítězstvím,“ pochvaloval si Pavlát.

Úžasná atmosféra, krásný zápas, pochvaluje si David Tomášek. Jako generálku to neberu, MS je ještě dalekoVideo: Sport.cz

I v bouřlivé atmosféře však musel vnímat hlavně hru. „Soustředil jsem se jenom na puk. Až po zápase mi došlo, kolik lidí tu vlastně bylo,“ usmál se. Zápas s Finskem v rámci Švýcarských her byl pro český výběr generálkou v prostředí, kde se na jaře odehraje domácí mistrovství světa. „Byl by sen tohle zažít i v květnu,“ připustil Pavlát.

Hlasitě si říká o pozornost, a i přes potenciální příliv gólmanů z NHL by klidně mohl na šampionátu plnit třeba roli talentované trojky, která bude sbírat cenné zkušenosti. Ukázal totiž, že umí zvládnout i obtížný zápas, kdy na něj příliš kotoučů nejde. Pro gólmany noční můra. „První třetina byla ohromně těžká. Řešil jsem jen tři situace, z jedné padl gól. Pak už jsem to chtěl zavřít. A naštěstí to vyšlo,“ liboval si.

Český obrat nastartoval David Tomášek, kterému kotouč před prázdnou branku nachystal Pavel Kousal. „Finové udělali velkou chybu. Když jsem skočil na led, měl jsem před sebou tři soupeře. A když jsem dostal puk, najednou přede mnou bylo prázdno, blbě vystřídali,“ líčil 25letý forvard.

Jako hráč Sparty atmosféru v O2 areně dobře zná. „Nic proti sparťanským fanouškům, ale bylo to něco úplně jiného. Fakt fandila celá hala. I rodina už mi psala, že atmosféra skvělá. Úžasný zážitek,“ ocenil Kousal.

Sestřih utkání Švýcarských hokejových her: Česko - FinskoVideo: Český hokej

Poté však přiznal, že se těší, až ze známého prostředí na chvilku vypadne. „Bude fajn si od toho trochu odpočinout a jet teď do Švýcarska. Ale já bych si doma zahrál klidně v Ostravě nebo v Brně,“ usmál se.

Magická kulisa téměř vyprodaného pražského svatostánku ho ovšem směrem k domácímu mistrovství namlsala. „Na mistrovství to navíc bude ještě lepší. Nevím teda, jestli to zažiju na vlastní kůži. Ale tohle mi dalo ještě větší motivaci si doma zahrát. Stejně jako všem ostatním,“ dodal Kousal.

Reklama

  1 : 2 Švédsko - Česko 1 : 2 41. min Živě
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko