Hlavní obsah

Ondřej Kovařčík míří do Budějovic. Zatím s reprezentací, brzy by ale měl být i posilou Motoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S hokejovou reprezentací se od úterý usadí ve městě, kde by už brzy měl být doma. Je veřejným tajemství, že útočník Ondřej Kovařčík po dvou letech ve finském Jukuritu zamíří do českobudějovického Motoru, byť on sám s potutelným úsměvem tvrdí: „Jak vždycky říkal náš vedoucí v Třinci – všechno se včas dozvíte.“ Obvykle je tím dnem 1. květen, nicméně Kovařčík netají, že jeho finské angažmá je u konce a od příští sezony poprvé v profesionální kariéře nebude mít po boku ani mladšího bratra Michala.

Sestřih ze zápasu Česko - NěmeckoVideo: Český hokej

 
Článek

Druhým týdnem zůstává v kádru hokejové reprezentace, která se intenzivně připravuje na květnový světový šampionát a kterou teď čekají dva zápasy proti Rakousku. Oba předchozí duely s Německem navíc Ondřej Kovařčík odehrál – tak jak je zvyklý – v lajně s bratrem Michalem.

„Po posledním zápase ve Finsku nám došlo, že to bylo na delší dobu naše poslední společné vystoupení v klubu. Trošku to na nás dolehlo, a i proto jsme rádi, že si můžeme prodloužit sezonu v nároďáku. Společně zabojujeme o co nejdelší pobyt v reprezentaci,“ říká 28letý Ondřej Kovařčík.

Roky byli bráni za nerozlučná hokejová „dvojčata“, protože jejich klubové kariéry šly stejným směrem.

Z Třince se dostali do Finska, až teď ale půjde každý svou cestou, neboť Michal Kovařčík se z Jukuritu stěhuje do Kärpätu Oulu, zatímco Ondřeje čeká (nejspíš) angažmá na jihu Čech.

„Určitě mi bude chybět. Nešlo o naše rozhodnutí, že bychom chtěli jít od sebe, ale vyplynulo to ze situace. Kärpät chtěl jen centra, vzal Michala a já čekal na jinou nabídku. Nějaké možnosti v zahraničí byly, ale ne tak zajímavé, proto jsem se rozhodl jinak,“ vysvětluje. „Co na to říkali naši? Padala slova, že aspoň teď budou sledovat dvakrát tolik hokeje,“ směje se Kovařčík.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Kovarčík během tréninku hokejové reprezentace v Karlových Varech.

I on sám to považuje za výzvu, protože bratr byl – a v reprezentaci pořád i je – jeho věrným centrem. Herní i rodinná chemie mezi nimi funguje, teď ale přijde ostrý střih.

„Bude to samozřejmě nezvyk. Odehráli jsme toho spolu fakt hodně. Ale občas došlo i na zranění jednoho z nás a poradili jsme si bez toho druhého vedle sebe. Jako hráč se musíte umět přizpůsobit komukoli. Nejde si myslet a upínat se k tomu, že budete hrát celou kariéru s jedním centrem. Věřím, že i mě nová situace posune jinam, dál. Třeba to ze mě udělá komplexnějšího hráče,“ říká starší z Kovařčíků.

Za ty dva roky ve Finsku je vděčný. Cítí, že s bratrem udělali správný krok k hernímu posunu, vždyť právě během severského angažmá se stali poměrně pevnou součástí národního týmu.

„S bráchou jsme si dokázali, že i ve Finsku můžeme hrát hokej, jaký jsme předváděli v Třinci. Co nám trenér slíbil, to se i stalo. Hráli jsme první nebo druhý útok, měli hodně času na ledě. Druhou sezonu jsme byli zcela zdraví a ukázali, co v nás je. Oba nás finská liga posunula výkonnostně výš . Věřím, že se posunu dál i v extralize. Za poslední dobu se nesmírně zkvalitnila, spousta kluků se teď bude vracet ze Švédska i z Ameriky. Naše liga je daleko kvalitnější než dřív,“ vypráví Kovařčík.

Teď na necelý týden najde s reprezentací azyl v Českých Budějovicích, ve čtvrtek by tu poprvé mohl nastoupit v domácím dresu, byť tím domácím se myslí ten se státním znakem uprostřed.

A kdo ví, třeba i led Motoru mu dopomůže k tomu, aby kouče Rulíka přesvědčil, že si má zahrát i na světovém šampionátu v Praze.

Současný kádr hokejové reprezentace

Brankáři: Dominik Frodl (Karlovy Vary), Lukáš Klimeš (Vítkovice), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.).

Obránci: Daniel Gazda, Jan Ščotka (oba Kometa Brno), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav), Jakub Sirota (Olomouc), Petr Zámorský (Plzeň), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.), Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.).

Útočníci: Ondřej Beránek , Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Tomáš Filippi , Jakub Rychlovský (oba Liberec), Jáchym Kondelík, Adam Kubík (oba České Budějovice), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.), Jakub Flek (Kometa Brno), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.), Radan Lenc (HV 71/Švéd.), Matěj Stránský (Davos/Švýc.), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.), David Tomášek (Färjestad/Švéd.).

Reklama