Hlavní obsah

Osmnáctka vstřebává hořkost. Tohle nebylo od Švédů fér, stěžují si hráči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejisté do 18 let cítí po prohře 0:2 se Švédy značnou pachuť. Ve 47. minutě mohli otevřít skóre z brejku, jenže trefili tyč. A pak přišla švédská kulišárna při střídání, první hráč naskočil na střídačku předními vrátky, zatímco druhý vyskočil na druhém konci a ujel Jakubu Dvořákovi, který fauloval. Podle opakovaných záběrů švédský útočník spíš zakopl, čeští trenéři však nejvíc rozporovali střídání soupeře a přišel další trest. „Sporná situace rozhodla,“ prohlásil asistent trenéra Darek Stránský po kruté porážce na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Foto: IIHF

Gólman české hokejové reprezentace do 18 let Michael Hrabal v diskuzi s rozhodčím.

Článek

Hlavní trenér Jakub Petr totiž dlouze diskutoval se sudími a neposlal hráče do oslabení. „Tím, že útočník skočil Dvořákovi za záda, vznikl faul. Chtěli jsme si vyslechnout vysvětlení sudích, ale vůbec to nereflektovali a dali nám dvojku za zdržování hry. Sporná situace rozhodla, zůstává nám pachuť," uvedl pro hokej.cz Stránský, který dorazil na rozhovor místo Petra. Ten pravděpodobně ještě rozdýchával frustraci.

A křivdu cítili i samotní hráči. „Tohle nebyla úplně fair-play věc," postěžoval si obránce Adam Jiříček. „Nejspíš to byla hra v šesti. Rozhodčí nám teda zatím nepřipískávají. Ale nechci to moc komentovat," doplnil ho gólman Michael Hrabal.

Český brankář stejně jako proti Německu exceloval, připsal si 29 zákroků, ale na střelu Willandera při dvojnásobném oslabení nedosáhl. „Vůbec nic jsem neviděl. Měl jsem před sebou asi čtyři hráče," smutnil Hrabal.

Přitom všechno mohlo být jinak, kdyby národní tým dokázal proměnit své úniky. V první části ujel Csabi, ve druhé Židlický, ale na Erlidena nevyzráli. A těsně před zlomovým momentem se krásnou akcí prezentoval Jiříček, jenž v přesilovce naznačil při zakládání útoku zpětnou přihrávku, pak si to ovšem nečekaně naštrádoval rovnou před bránu.

Ještě vylepšil pozici pro Štancla, který však trefil jen brankovou konstrukci. „Nějak jsem to projel. Měl jsem puk na bekhend, tak jsem ho ještě posunul Kubovi na volej. A pak jsem jen slyšel tyčku. Bohužel," mrzelo Jiříčka. Platilo tak staré známé pravidlo nedáš – dostaneš.

Čeští hokejisté už nedokázali na vedoucí trefu obhájců titulu zareagovat a v závěru inkasovali do prázdné branky, přesto dostali pochvalu. „Byl to poctivý výkon od kluků. Mimořádně poctivý směrem dozadu. Byli jsme pod tlakem, ale nepouštěli jsme soupeře do šancí," ocenil Stránský. Švédsko se i přes značnou optickou a střeleckou převahu (31:15) skutečně složitě dostávalo k příležitostem.

I tak ale nakonec Seveřané oslavili třetí vítězství na turnaji a pojistili si postup do čtvrtfinále z prvního místa. Pokud Češi nebudou bodovat v úterý s Kanadou (18:30) a Slováci porazí Německo, půjdou do vyřazovacích bojů až ze čtvrté pozice, což by jim nejspíš přisoudilo za soupeře USA.

To je však ještě daleko. Národní tým si na Kanadu, která v úvodním duelu padla se Švédy 0:8, věří. „Půjdeme do zápasu se vztyčenou hlavou a vírou, že můžeme uspět," prohlásil gólman Hrabal. Hráči v pondělí dostanou v Porrentruy volný půlden s rodinami.

Reklama

Související témata: