Hlavní obsah

Plekanec při premiéře tiše přihlížel, pak cepoval hráče na buly: Vůbec se necítím jako trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová reprezentace má za sebou první trénink pod novým realizačním týmem. Úplnou premiéru v nové roli pak zažil Tomáš Plekanec, který teprve před pár dny ukončil hráčskou kariéru, a hned se stal asistentem Radima Rulíka. Jednačtyřicetiletý bývalý kladenský útočník tréninku v pražských Holešovicích před turnajem Karjala nejdřív jen tiše přihlížel, než došlo na jeho speciální disciplínu. Vhazování.

Tomáš Plekanec se necítí jako trenér. Cepoval hráče na buly a líbilo se mu, jak reagovali. Video: Sport.cz

 
Článek

Snažíte se hned na úvodním srazu předat hráčům své knowhow na buly?

Nic takového nemám. Je to hlavně o zkušenostech, o tréninku. Hrát co nejvíc buly a poznat, proti kterým centrům na ně chodíte. Takové trénování se dělá všude. Ale není to jen o centrech, je potřeba zapojit i křídla. Puky se často odrazí ke straně, takže je na to nutné reagovat.

Jak jste spokojený s prací hráčů?

Reagovali skvěle a podstupovali dobré souboje. Buly je v zápase ohromně důležité, vždyť je jich hrozně moc a můžou rozhodnout.

Odstartovala éra Radima Rulíka u hokejové reprezentace. První trénink slušný, klíčem je komunikace, hodnotil nový kouč. Video: Sport.cz

Během tréninku jste si i párkrát vystřelil na branku. Nesvrběly vás trochu ruce, že byste si ještě zahrál?

Ani moc ne. Hokej mě baví, a proto jsem ho dělal. Ale už ho hrát nemůžu, takže se i snažím vyvarovat tomu, aby mě vůbec ruce svrběly. Jsem s koncem smířený. Během pohybu si dávám pozor, aby se mi nestalo něco horšího. Když jsem viděl intenzitu, v jaké teď kluci trénovali, divil jsem se, že jsem ještě ve 40 letech hrál.

Jak vás potěšily reakce a gratulace ke skvělé kariéře z Česka i ze zámoří?

Díky za to. Bylo to fakt příjemné. Psali mi i hráči, se kterými jsem nikdy v týmu nepůsobil, jen jsme se potkávali jako soupeři. Opravdu moc milé slyšet tolik hezkých slov.

Tomáš Plekanec po konci kariéry v nové roli. Stal se asistentem trenéra hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

Co pro vás znamená, že první trenérskou štaci prožíváte hned u národního týmu?

V žádném případě se nevnímám jako trenér. Spíš jako výpomoc, potřebuju se rozkoukat. Ale je to pro mě samozřejmě obrovská pocta, že si mě realizační tým vybral, abych tu s nimi byl. Budu se toho od nich snažit co nejvíc pochytit a pomoct, s čím bude potřeba. Radim Rulík je skvělý a zkušený kouč a první kemp připravil perfektně. Přesně ví, co budeme na každém tréninku dělat. A hráči to vědí taky. Budu Radimovi k ruce, je to pro mě taková všehochuť.

Vyhovuje vám, že jste si vlastně ani neodpočinul, a hned se vrátil do hokejového kolotoče?

Jsem rád, že jsem vůbec nemusel vyskočit z rozjetého vlaku a u hokeje zůstávám. Je to pro mě fantastická příležitost. Na poloviční spolupráci jsme byli v reprezentaci dohodnuti od léta. Takže jsme se vlastně domluvili úplně stejně s jediným rozdílem, že budu i cestovat na turnaje.

Neplánujete jako konzultant pomoct i mateřskému Kladnu?

Zatím nevím, s Jardou jsem nemluvil. Ani jsem nad tím nepřemýšlel. Ještě taky uvidím, jaká bude moje náplň práce mimo reprezentační srazy. Záleží, co bude potřeba. Ještě jsme se o tom s realizačním týmem dopodrobna nebavili.

Nastoupil jste do funkce zrovna v roce, kdy se celé Česko těší na domácí mistrovství světa.

Vyšlo to pěkně, je to fajn. Samozřejmě tedy pro hráče se představit doma. Snad se dobře odpíchneme do sezony a úspěšně ji završíme na šampionátu.

Reklama