Hlavní obsah

Posila pro Jalonena. K nároďáku přichází medailista z MS i ZOH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Realizační tým české hokejové reprezentace rozšíří bývalý finský reprezentační brankář Fredrik Norrena. Stříbrný olympijský medailista z her v Turíně 2006 bude u nároďáku vedeného jeho krajanem Karim Jalonenem působit jako videotrenér. V této funkci nahradí dalšího krajana Kalleho Kaskinena.

Foto: Profimedia.cz

Fredrik Norrena v brance finské hokejové reprezentace.

Článek

„Museli jsme změnit videokouče. Znám ho dlouhá leta. Hrál jsem s ním i trénoval v TPS před lety. Bude mít na starosti oslabení a Martin (Erat) bude mít dál na starost přesilovky. Moje přání na federaci bylo, abych měl tři videokouče jako v Tampere. A teď je máme," prohlásil Jalonen.

Norrena však nebude typickým videokoučem, spolu s kolegou Jiřím Horáčkem, který u národního týmu působí už od března po nástupu Kariho Jalonena do funkce hlavního trenéra, budou chodit na led během tréninků. Třetí do party Denis Havel naopak brusle nazouvat nebude a vše bude monitorovat z tribuny.

Jednání s Norrenou nebyla časově náročná. „Zeptal jsem se ho, jestli se chce k nám přidat a on souhlasil. A tak je tady. Máme svého brankářského kouče (Zdeňka Orcta), ale může někdy pomoct, není to však jeho hlavní práce," vysvětluje Jalonen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fredrik Norrena v době kdy chytal za švédský Linköping.

Dnes osmačtyřicetiletý Norrena sbíral v hráčské kariéře úspěchy na reprezentační i klubové úrovni. Po stříbru z her 2006 získal se Suomi ve stejném roce i bronz na MS, o rok později vybojoval na světovém šampionátu stříbro.

S Kazaní vyhrál Gagarinův pohár v KHL, je i čtyřnásobným šampionem finské ligy s TPS Turku a jednou slavil titul i ve Švédsku s Frölundou. V NHL odchytal rovných 100 zápasů za Columbus.

Ihned po konci aktivní hráčské kariéry se přesunul do pozice trenéra. Mezi lety 2014-2020 působil jako trenér brankářů TPS Turku. Poté se přesunul v rámci organizace TPS k juniorskému týmu, kde dvě sezony plnil roli asistenta trenéra a loni převzal roli hlavního kouče juniorky TPS.

Realizační tým reprezentace pro turnaj Karjala
Generální manažer: Martin Havlát
Hlavní trenér: Kari Jalonen
Asistent trenéra: Libor Zábranský
Asistent trenéra: Martin Erat
Trenér brankářů: Zdeněk Orct
Videotrenér: Jiří Horáček
Videotrenér: Fredrik Norrena
Videotechnik: Denis Havel
Manažer: Milan Hnilička
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš
Kondiční trenér: Dominik Kodras
Doktor: Miroslav Budoš
Kustod: Zdeněk Šmíd
Kustod: Petr Šulan
Kustod: Oldřich Kopecký
Media manager: Ondřej Kalát

Reklama

Související témata: