Hlavní obsah

Posily z NHL se hlásí o start na MS! Konečně padla konkrétní jména

Praha
Aktualizováno

Představa o složení národního týmu na hokejovém mistrovství světa, které začne už za 18 dní v lotyšské Rize, dostává konkrétní podobu. Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd oznámil už osm jmen hráčů z NHL, s nimiž směrem k šampionátu české mužstvo počítá.

Tisková konference hokejové reprezentace k MSVideo: ČTK

 
Článek

„Mohu potvrdit, že jsme domluveni s útočníky Dominikem Kubalíkem a Davidem Kämpfem z Chicaga. Z Detroitu by měli mužstvo doplnit obránce Filip Hronek a útočníci Filip Zadina a Jakub Vrána. Šanci na postup do play off NHL už nemá ani New York Rangers, odkud přijedou útočník Filip Chytil a obránce Libor Hájek. Ze San Jose je zatím potvrzen příjezd obránce Radima Šimka," oznámil Petr Nedvěd.

„U všech osmi uvedených hokejistů budeme chtít, aby dorazili k mužstvu co nejdřív, ale nechci teď spekulovat, kdo z nich by se mohl objevit už příští týden na Českých hrách a kdo bude k dispozici až v Rize," doplnil generální manažer s ohledem, že od 12. do 15. května proběhne v O2 areně generálka na MS v podobě závěrečného dílu Euro Hockey Tour zahrnující zápasy proti Finsku, Švédsku a Rusku.

„Řešíme to na denní bázi. Byl bych nadšený, kdyby se někteří mohli účastnit už turnaje v Praze v jakékoliv jeho fázi. Upřímně, hráče z NHL ale nebudeme nějak zkoušet. Ty, kteří se budou hodit do rolí v týmu, prostě do nominace zařadíme," říká trenér Filip Pešán. Novinkou je od IIHF potvrzená skutečnost, že soupiska pro letošní MS bude smět netradičně obsahovat 28 jmen místo dosud povolených pětadvaceti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Hronek v pozici letícího hráče v utkání s Finy.

Z dalších možných posil ze zámoří je jasno, že se útočník Pavel Zacha z New Jersey omluvil ze zdravotních důvodů, z rodinných důvodů se po omluvě Jakuba Voráčka z Philadelphie dá očekávat i absence Tomáše Hertla ze San Jose. Brankáře Lukáše Dostála neuvolnil Anaheim, který ho plánuje využívat na farmě v San Diegu. Podobný záměr mají Sharks s dalším gólmanem Josefem Kořenářem.

Chystá se ale další doplnění českého mužstva z evropských lig. „Brankář Šimon Hrubec dorazí z Ruska ve čtvrtek a přípravná utkání se Slováky ještě neodchytá. Naopak bych byl rád, kdyby ve čtvrtek i v pátek mohl nastoupit další hráč mistrovského Omsku, útočník Jiří Sekáč. Po překonání zdravotních potíží už je v plném tréninkovém zápřahu a podle telefonní dohody i připraven národní tým doplnit, takže ho budeme chtít vidět i v zápase," prozrazuje trenér Filip Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Šimon Hrubec se k reprezentaci připojí v průběhu tohoto týdne.

Play off finské ligy hrají ještě obránci Lukáš Klok i Michal Moravčík a útočník Jiří Smejkal. Ve Švýcarsku je ve hře centr Jan Kovář, teoreticky i Roman Červenka. „S brankářem Patrikem Bartošákem po rozhodnutí realizačnímu týmu nepočítáme," vysvětlil Pešán.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: