Hlavní obsah

Postup z prvního místa? Češi si můžou dovolit i prohru o pět gólů. Chceme vyhrát všechno, hlásí tahoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zápasy, plný počet šesti bodů a k tomu třináct vstřelených gólů. Česká hokejová osmnáctka tak má na Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi po skalpech Spojených států a Německa luxusní polštář. Před závěrečným duelem ve skupině ví, že k postupu do semifinále z prvního místa jí ve středu proti Švédům (od 19:00) postačí i prohra o pět branek...

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radost českých hokejistů z gólu v utkání proti Německu.

Článek

„Tohle jsme úplně nečekali, jsme ale moc rádi, že se nám to povedlo," přiznával pro ČT plzeňský útočník Adam Benák, že plný bodový zisk předčil očekávání.

Proti Němcům (6:2) to nebyla tak strhující podívaná jako o den předtím proti USA, což se dá dost dobře pochopit s ohledem na kvalitu soupeře. Svěřenci trenéra Davida Čermáka však měli utkání plně pod kontrolou a klíčová pasáž přišla zkraje druhé třetiny, kdy domácí třemi trefami v rozmezí 123 vteřin odskočili z 1:0 na 4:0.

Pak však následovalo jisté uspokojení, Češi vypadli z tempa, čehož Němci dokázali využít ke snížení na 2:4. Proti silnějšímu soupeři by se takový výpadek mohl vymstít.

„Když jsme dali pár gólů, začali jsme si myslet, že už to půjde samo. Trošku jsme vypadli ze hry, kterou chceme hrát," přikyvoval v rozhovoru pro ČT plzeňský útočník Adam Benák, jenž gólem a asistencí navázal na tříbodový pondělní večer proti USA a je tak nejproduktivnějším hráčem českého výběru.

Postup do pátečního semifinále; navíc z prvního místa; mají čeští mladíci na dosah. Ve středu jim ho proti Švédům, kteří v úterý schytali debakl 1:6 od USA, zajistí i porážka o pět gólů. V tom případě by totiž (za předpokladu očekávané výhry Američanů nad Němci) měla tři první mužstva šest bodů a pro Čechy by v minitabulce hovořilo nejlepší skóre ze vzájemných zápasů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čeští hokejisté do 18 let přehráli Německo. Zleva Jacob Ficenec z Německa, Adam Benák z České republiky a Manuel Schams z Německa.

„Musíme k tomu přistoupit jednoznačně lépe proti Německu. Hlavně Švédy nesmíme podcenit, musíme do toho vletět jako na Američany a máme šanci. Doufám, že se na to všichni dobře vyspíme, protože už jsme všichni unavení," připomíná pro hokej.cz třinecký útočník Šimon Pohludka, jenž proti Němcům vstřelil úvodní gól a připojil asistenci, náročný program v podobě tří duelů ve třech dnech.

„Chceme být první ve skupině a vyhrát úplně všechno," odmítá Benák, že by se Češi nechali postupovou matematikou proti výběru Tre kronor ovlivňovat. „Připravíme se zase stejně a po dvou výhrách do toho půjdeme s větším sebevědomím," dodává tahoun Čechů, kteří na Hlinkovi brali medaili naposledy před šesti lety, kdy získali stříbro.

Reklama