Hlavní obsah

Překvapení! Pacina nakonec u ženské hokejové reprezentace končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před necelými dvěma týdny výkonný výbor hokejového svazu ocenil práci trenéra Tomáše Paciny u ženské reprezentace a dal mu za úkol dál rozvíjet ženský hokej v tuzemsku. Jenže na to nakonec nedojde. Čtyřiapadesátiletý odborník prezidentovi svazu Tomáši Královi oznámil, že ze zdravotních důvodů ve funkci končí, stejně jako nebude pokračovat ani jako skills coach Českého hokeje.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Kouč Tomáš Pacina končí u ženské hokejové reprezentace.

Článek

„Mrzí mě to, protože jsem ho přesvědčil a přivedl na svaz, i když jsem věděl, že se jeho náročný přístup a přímočaré názory všem nebudou líbit," uvedl Král.

„Chci poděkovat vedení Českého hokeje, a především prezidentovi Tomáši Královi, který mě před několika lety oslovil, za výborné podmínky, které pro moji práci a ženskou reprezentaci vytvořili. Doufám, že jsem je nezklamal a českému hokeji přeji do budoucnosti všechno nejlepší," prohlásil Pacina.

Pacina převzal národní tým před minulou sezonu po Petru Novákovi a na loňském mistrovství světa v Kanadě skončil s družstvem pátý. V listopadu pak jeho svěřenkyně v Chomutově úspěšně zvládly olympijskou kvalifikaci, díky čemuž hokejový nároďák žen vůbec poprvé v historii postoupil na turnaj pod pěti kruhy.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Česká brankářka Klára Peslarová v akci během olympijského čtvrtfinále.

V Pekingu výběr okolo kapitánky Aleny Mills došel do čtvrtfinále, v němž po velkém boji podlehl pozdější stříbrným olympijským medailistkám Američankám.

„V každém případě mu patří velké poděkování. Podílel se na popularizaci ženského hokeje a s finanční podporou svazu stál nejen za premiérovým postupem na olympiádu, ale i za vzestupem ženské reprezentace. Podobně pomohl v našem hokeji prosadit a posunout skills coaching. Jeho rozhodnutí ale pochopitelně respektujeme a přeji mu hodně úspěchů," dodal Král.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Tomáš Pacina.

Nečekané Pacinovo rozhodnutí může mít spojitost i se spory, které sám po hrách v Pekingu přiznal. V podcastu Přes příkop uvedl, že realizační tým na turnaji nefungoval ideálně, pro některé hráčky nebyl prioritou týmový úspěch a vzájemně si nepřály ani góly. Konkrétněji se však vyjádřit nechtěl.

Pacina v patnácti letech emigroval s matkou do Německa, kde ve dvaceti začal trénovat děti, hokeji se věnoval i ve Švédsku. Před prací pro český hokej byl mimo jiné hlavním trenérem ženských týmů Calgary Oval X-Treme a Calgary Inferno v nejvyšší kanadské soutěži nebo trenérem dovedností týmů NHL jako NY Rangers, Florida, Montreal a Pittsburgh. V letech 2007–2017 vedl předsezónní kempy NHL, kterých se účastnili mimo jiné Sidney Crosby, Patrick Kane nebo John Tavares.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko