Hlavní obsah

Přetlak a rotující sestava? Možná nám chybí klid, naznačuje Tomášek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zápasy, ani jeden gól při hře ve standardním počtu. Čeští hokejisté hledají příčinu, proč jejich střelecký prach zvlhl. Jedním z důvodů může být i neustále rotující sestava. Trenéři totiž mají necelý týden před startem mistrovství v kádru stále ještě dvanáct obránců a dvacet útočníků, jelikož chtějí prozkoušet co nejvíc variant a otestovat co nejvíc hráčů. „Samozřejmě to může hrát roli,“ připustil forvard národního týmu David Tomášek.

Sestřih zápasu: Česko–ŠvédskoVideo: Sport.cz

 
Článek

Výkon reprezentantů při sobotní porážce 0:2 se Švédskem v rámci Betano Hockey Games v Brně přitom nebyl špatný. „Nasazení je obrovské. Je nás tu dost a všichni bojujeme o nominaci. Možná nám chybí klid, protože jde o hodně. Ale na to bych se nevymlouval,“ líčil útočník švédského Färjestadu.

Jako nejlepší střelec národního týmu v sezoně s osmi góly i elitní kanonýr severské soutěže má nominaci nadosah, sám ale žádnou jistotu necítí. „Za mě je to pade na pade. Člověk v sezoně něco odjezdí, pak je ta příprava dlouhá a nějak se vyvíjí i NHL. To jsou věci, které neovlivníme,“ uvědomoval si 28letý centr.

Předvedenou hru proti silnému výběru Tre Kronor, v němž nechybělo ani osm hráčů ze zámoří, si pochvaloval. „Přijeli sem výborní hokejisti, ale myslím, že jsme vůbec neměli přehnaný respekt. Naopak my jsme nastoupili skoro bez kluků z NH a vyrovnali jsme se jim. A dokázali jsme je i přehrávat, což je ohromné pozitivum,“ oceňoval.

Ani on však nedokázal vyzrál na gólmana Minnesoty Filipa Gustavssona. „Švédi to moc neotvírali. Nejvíc nám toho dali ve druhé třetině, kdy jsme si zasloužili vstřelit gól. I v závěru při hře šest na čtyři jsme je dobře zmáčkli, ale nedařilo se nám je prostřelit, to byla škoda,“ litoval Tomášek.

Foto: David W Cerny, Reuters

David Tomášek v souboji se Švédem Lukasem Bengtssonem

Podobně hodnotil utkání i nejzkušenější z hráčů – útočník Roman Červenka. „Byl to pro nás určitě dobrý test. Nehráli jsme špatně, ale škoda, že jsme nevyužili nějaké šance,“ podotkl a snažil se najít recept na zlepšení koncovky. „Potřebujeme dostávat puky na bránu a pohybovat se kolem ní. Jeden hráč před gólmanem, druhý připravený na dorážku. Musíme mít v koncovce sílu a zachovat klid,“ velel 38letý Červenka.

I přes dvě slepené prohry těsně před startem šampionátu čeští hokejisté drží hlavy nahoře. „Nemyslím si, že nás to nějak negativně ovlivní. Teď se možná projevuje, že je to speciální rok a hraje se doma. Neviděl bych v tom ale nic víc,“ tvrdil Tomášek. „Kolikrát se stalo, že České hry se povedly na jedničku a na mistrovství to potom vázlo,“ dodal s úsměvem.