Hlavní obsah

Připadal jsem si jako ve Vyvolených, divil se Francouz poměrům v Čeljabinsku

Praha

I když má reprezentační gólman Pavel Francouz ve svém klubu v Čeljabinsku fenomenální statistiky (průměr gólů 1,25 na zápas, procentuální úspěšnost zákroků 95,8), někdy je rád, že se vůbec může střídat s ruským konkurentem Děmčenkem. „Snažím se myslet pozitivně, teď se točíme v brance po dvou zápasech,“ líčí šestadvacetiletý brankář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Pavel Francouz před letištní budovou.

Článek

Každého gólmana zamrzí, když nemůže pravidelně do brankoviště, asi nebudete výjimka, že?

Člověk není v tempu, ale na druhou stranu jsem docela odpočinutý a natěšený na každou akci, do které jdu. V klubu jsme oba dva v napětí a snažíme se předehnat jeden druhého. Když z toho bude profitovat mužstvo, tak je to v pořádku.

Sledujete statistické údaje na vašem kontě?

Na ledě je to všem jedno, já se prostě snažím chytit každý puk. Na statistiky se občas kouknete, ale v bráně máte jiné myšlenky.

Na začátku sezóny byli vašimi spoluhráči i krajané Řepík s Birnerem, co říkáte na jejich předčasný konec v klubu?

Do Čeljabinsku dorazil i jeden Američan, ale taky tam dlouho nepobyl. Chvilku jsem si připadal jako ve Vyvolených, když se to tam rozprchlo, ale teď zase přišel Jirka Novotný, takže jsem rád, že tam mám Čecha. Na druhou stranu už jsem tam druhý rok, nějak se domluvím a ruští kluci v týmu nejsou špatní, takže se dokážu bavit s kýmkoli.

Jak tedy vycházíte se svým ruským konkurentem?

Teď se musím hodně snažit, abychom se aspoň střídali. Já ale nejsem křivej člověk, naopak se snažím, aby to mezi námi fungovalo férově a vzájemně jsme se podporovali. Týmu to prospívá.

O odchodu neuvažujete?

Já měl těžký start sezóny, z nějakých důvodů mě nedávali do branky a už jsem byl zoufalý. Ale věřil jsem v lepší zítřky a teď si vážím každého zápasu. Snažil jsem se myslet pozitivně a nakonec se to vyplatilo. Stálo mě dost sil se do KHL dostat a nechtěl jsem to jen tak sbalit a jít domů. Je to sen, který si chci plnit, a proto jsem za něj tak bojoval.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán