Hlavní obsah

Pyrochta dostává od Rulíka povoláváky a může snít o MS. Do přípravy nepůjdu s tím, že se chci jen vyprdět, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za éry Kariho Jalonena mu reprezentace byla zapovězená, teď za jeho nástupce je v ní „pečený, vařený“. Obránce Filip Pyrochta se po dvou letech usadil v hokejovém nároďáku, kouč Radim Rulík ho povolal na všechny tři dosavadní turnaje Euro Hockey Tour, a tak není úplné sci-fi, aby se 27letý bek probil až na vysněný květnový šampionát. „Udělám všechno, co bude v mých silách,“ řekl Pyrochta v pořadu Příklep.

Na kemp se nejedu jen vyprdět, chci zabojovat o MS, říká PyrochtaVideo: Sport.cz

 
Článek

Je to pro něj poněkud zvláštní situace. Klubová sezona se nepovedla, protože Mladé Boleslavi coby 13. celku extraligy skončil ročník po základní části. Sám Pyrochta byl ale v klubu nejvytěžovanějším plejerem a spoléhal na něj i reprezentační kouč Rulík.

„Když jsem dostal první pozvánku, tak jsem skákal do stropu, protože jsem se vrátil do nároďáku po dvou letech. Je to menší ocenění, že hokejista dělá od začátku nějakou práci. Zároveň dostanete mezinárodní porovnání, kdy člověk zjistí, že by neměl zpychnout, ale měl dál pracovat, protože je to opravdu frmol,“ líčí Pyrochta.

Příklep s Filipem PyrochtouVideo: Sport.cz

Ten zatím oficiálně netušil, jestli po něm Rulík sáhne i pro první přípravný kemp, který se rozjede 2. dubna v Říčanech. Nicméně bylo by velkým překvapením, kdyby se tak nestalo a kdyby se Pyrochta neobjevil v prvních přípravných duelech proti Německu v Karlových Varech. Pět týdnů před startem šampionátu se tým teprve tvoří, výběr vzhledem k play off je výrazně omezený.

I proto Pyrochta zatím neplánuje nějakou rodinnou dovolenou, ale chce se udržovat v kondici, aby se následně mohl z fleku do přípravy zapojit.

Paradoxně všechno zlé, může být pro něco dobré. Je dost hráčů, kteří se zapojili do prvních kempů, následně prošli kompletní přípravou a nakonec z toho byla i mnohdy překvapivá nominace na šampionát. Jste pět týdnů téměř denně na očích trenérů, dostane se vám pod kůži jejich styl a nejste tak fyzicky zdecimovaní jako mnozí z těch, kteří hráli play off.

„Pro hokejistu, když může další čas trénovat na ledě, je to obrovské plus. Čím déle mohu být na ledě, tím víc se mohu zlepšovat,“ říká Pyrochta. „Když pozvánku dostanu, tak tam nepřijedu s tím, že se jdu jen vyprdět, ale udělám všechno, co bude v mých silách. Určitě se o nominaci budu chtít porvat, ale i samotné zkušenosti, které můžete v přípravě pobrat, jsou obrovské.“

Na světový šampionát se oficiálně ještě neprobil, před šesti lety ale byl součástí národního týmu na mistrovství v Kodani. Ovšem po příjezdu hvězdného dua z Bostonu, Davidů Krejčího a Pastrňáka, už pro něj nezbylo místo na soupisce a společně s Davidem Musilem předčasně odcestovali domů.

„Bylo to zklamání. Ale bylo mi 21 let a já si prošel skoro celou přípravou. Tam se střídali hráči a já jen koukal, že s nimi můžu vůbec na led. Pak jsem se dostal na mistrovství, trenéři mě posadili na tribunu, ať se podívám. Nakonec se uzavřela soupiska a my jeli domů,“ vzpomíná.

Byly to tehdy vůbec divoké měsíce. Jen pár dní po návratu uzavřel Pyrochta smlouvu s Nashvillem a toužil se rvát o NHL. Šanci v nejlepší lize však nedostal.

Teď za Atlantik kouká i z jiného důvodu. Není tajemství, že beků v zámoří Češi moc nemají a že v defenzivě budou reprezentační trenéři spoléhat především na obránce z evropských soutěží. To Pyrochtovi zvyšuje naději na konečnou nominaci. „Umíme počítat, víme, kdo tam hraje. Člověk to sleduje, ale prvně musí přijít, aby mě pozvali. A když ano, odevzdám všechno, abych se posunul o krok dál a minimálně toho využil příští sezonu v Boleslavi,“ slibuje Pyrochta.

Reklama