Hlavní obsah

Reprezentace má před sebou jubilejní zápas. Z MS se ale omlouvají další hráči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jubilejní 2000. zápas v historii má před sebou národní tým hokejistů, bude jím čtvrteční souboj s Němci v Chomutově. Od ledna 1909, kdy ještě pod označením výběr Čech nastoupili reprezentanti v Chamonix proti Francii (1:8) se utkali s protivníky z 31 zemí a se všemi, kromě Ruska jako následovníkem dřívějšího Sovětského svazu, mají kladnou bilanci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Kari Jalonen na české střídačce během přípravného utkání hokejové reprezentace před MS.

Článek

Zatímco k hranici první tisícovky utkání reprezentanti kráčeli dlouhých 78 let, tu druhou stihli nasbírat daleko rychleji, od srpna 1987. Z dosavadních zápasů má hokejová reprezentace na kontě 1186 výher, v Chomutově bude rozhodně chtít přidat další.

Pro dosud neporaženého finského trenéra Kariho Jalonena půjde o třetí vystoupení na české střídačce, navíc podstoupí i zajímavý duel s krajanem Tonim Söderholmem, který vede už čtvrtou sezonu Němce. „Známe se, ale ve čtvrtek a v pátek budeme soupeři s odlišnými zájmy," prohlásil Jalonen s tím, že nechce z reprezentace dělat nějaký finský projekt.

„Snažím se, aby v projevu národního týmu zůstala DNA českého hokeje, ale záleží mi hodně na systému a dodržení plánu na zápas, abychom hráli v pěti do obrany i do útoku. Také jde o to, aby se na ledě projevily věci, na kterých intenzivně pracujeme při tréninku," řekl 62letý kouč, jenž nemůže počítat pro MS s Lukášem Klokem. Obránce opustil tým kvůli zranění kolena.

Domů Jalonen s ohledem na zdravotní stav poslal dalšího obránce Jakuba Jeřábka, jenž ale mužstvo opustil dočasně a o Velikonočním pondělí by se měl hlásit na dalším srazu v Ostravě. Čeká se na lékařskou zprávu od dalšího olympionika Ronalda Knota, u něj ale prognóza není zrovna příznivá.

Z útočníků přítomných na kempu v Chomutově budou mít na první zápas s Němci volno mladíci Jakub Navrátil a Martin Lang, do branky se stejně jako před týdnem ve Znojmě postaví Štěpán Lukeš. Gólmani Šimon Hrubec a Roman Will nebudou z rodiných důvodů o MS vůbec usilovat

Zvláštní návrat do Chomutova prožívají dva zkušení reprezentanti. Bek David Sklenička právě tam před pěti lety proti Norům debutoval. „Mám na to jen hezké vzpomínky, vůbec se mi tady libí hala i její perfektní zázemí umožňující i kondiční přípravu. Všude máme blízko," vykládal hráč, jenž po odstoupení Jokeritu z play off KHL dohrával sezonu ve finském Oulu.

Na návrat do míst, kde hostoval ze Sparty v části sezony 2017/18, se těší také útočník Jiří Smejkal z finského Lahti.

„Němci mají finského trenéra, takže čekám, že budou hrát dobře systémově, dobře bruslit a budou nepříjemní. Určitě to nebudou lehké zápasy," uvedl Smejkal, který se k týmu připojil po doléčení problémů s kyčlí. „Přes dva týdny jsem nehrál zápas, takže to bude složitější. Úvodní tři, čtyři střídání budou fyzicky náročnější, ale věřím, že se brzy dostanu na potřebnou úroveň," doplnil.

Reklama

Související témata: