Hlavní obsah

Říha poprvé nominoval: pozvánku dostali Mrázek, Nečas i dvanáct nováčků

Praha
Aktualizováno

Nový trenér hokejové reprezentace Miloš Říha zveřejnil nominaci na přípravný sraz národního týmu, který se uskuteční příští týden v Přerově. Pozvánku dostali čtyři brankáři, dvanáct obránců a osmnáct útočníků. V Říhově výběru figuruje dvanáct nováčků i šest krajánků z NHL - brankáři Pavel Francouz s Petrem Mrázkem, obránci David Sklenička s Michalem Moravčíkem a útočníci Martin Kaut s Martinem Nečasem. Zatímco Mrázek s Nečasem už v nejslavnější hokejové lize světa nastoupili, zbylá čtveřice na svou premiéru v NHL čeká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd (vlevo) a trenér Miloš Říha.

Článek

Dres seniorského národního týmu dosud nikdy neoblékli obránci Komety Jan Štencel a pardubický Vojtěch Budík a útočníci David Ciencala, Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík z Třince, Daniel Kurovský z Vítkovic, Dominik Lakatoš z Liberce, chomutovský Jakub Lauko, Rostislav Marosz z Pardubic, Radovan Pavlík z Hradce, zlínský Nicolas Werbik a Radim Zohorna z Komety.

Dvacetiletí Budík s Werbik pak na svém nemají jediný start v extralize, před se v létě vrátili domů po třech letech strávených za oceánem - Budík posílil mateřské Pardubice, Werbik rodný Zlín.

Co do počtu startů za reprezentaci je naopak nejzkušenější Pavel Francouz. Brankář, který se v nadcházející sezóně porve o místo v Coloradu v NHL odehrál za národní tým 46 zápasů. Startoval na posledních třech MS i na letošních ZOH v Pchjongčchangu. Účast na posledním šampionátu v Dánsku mají i Moravčík, Sklenička a Nečas.

„Nominace je o něco početnější než obvykle. Při tréninku se budeme soustředit na technicko-taktické prvky, součástí srazu bude i modelové utkání mužstev, která z jeho účastníků sestavíme," uvedl nástupce Josefa Jandače na trenérském postu nároďáku.

Žádný z dvanácti nováčků sice v příštím týdnu debut v reprezentaci nezažije, neboť tým bude vedením Říhy jeho asistenta Roberta Reichla, trenéra brankářů Zdeňka Orcta a generálního manažera Petra Nedvěda od pondělí do pátku jen dvoufázově trénovat a ve čtvrtek mezi sebou odehraje modelové utkání. Pozvánkou do letního kempu se ale jistě zvyšuje jejich šance k nominace na některý z turnajů Euro Hockey Tour během sezóny.

„Sraz nemá jen seznamovací charakter, ale chceme na něm ještě před sezónou vyzkoušet okruh hráčů pro širší kádr reprezentace," dodal Říha.

Sezónu začnou svěřenci Miloše Říhy až v listopadu v rámci turnaje Karjala. Během něj doma přivítají Švédsko a následně v Helsinkách domácí Finsko a Rusko.

Nominace na přípravný letní kemp:
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovic)
Pavel Francouz (Colorado/NHL)
Matěj Machovský (Sparta Praha)
Petr Mrázek (Carolina/NHL)
Obránci:
Vojtěch Budík (Pardubice)
Jakub Galvas (Olomouc)
Marek Hrbas (Vítkovice)
Lukáš Klok (Slovan Bratislava/KHL)
Jan Košťálek (Sparta Praha)
Michal Moravčík (Montreal/NHL)
David Musil (Třinec)
Tomáš Pavelka (Sparta Praha)
Filip Pavlík (Hradec Králové)
David Sklenička (Montreal/NHL)
Jan Štencel (Kometa Brno)
Petr Zámorský (Hradec Králové)
Útočníci:
David Ciencala (Třinec)
Martin Kaut (Colorado/NHL)
Michal Kovařčík (Třinec)
Ondřej Kovařčík (Třinec)
Daniel Kurovský (Vítkovice)
Dominik Lakatoš (Liberec)
Jakub Lauko (Chomutov)
Radan Lenc (Liberec)
Jakub Lev (Vítkovice)
Rostislav Marosz (Pardubice)
Pavel Musil (Mladá Boleslav)
Martin Nečas (Carolina/NHL)
Radovan Pavlík (Hradec Králové)
Robert Říčka (Sparta Praha)
David Stach (Plzeň)
David Šťastný (Mladá Boleslav)
Nicolas Werbik (Zlín)
Radim Zohorna (Kometa Brno)

Reklama

Související témata: