Hlavní obsah

Rusové jsou skvělí! Proč bych si měl KHL rozmýšlet? hájí se český olympionik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře do národního týmu má stejně jako další čtyři krajani (Šulák, Sklenička, Jaškin, Červený) kvůli působení v Kontinentální hokejové lize zavřené. Osmadvacetiletý obránce Lukáš Klok však svého rozhodnutí vrátit se letos v červenci do ruského Něftěchimiku Nižněkamsk nelituje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Klok v dresu hokejové reprezentace. Tohle spojení už je minulostí.

Článek

„Takhle jsem se rozhodl. Ve své kariéře už jsem byl na mistrovství světa a olympiádě. Jako součást národního týmu jsem hrál na všech velkých turnajích,“ připomíná ostravský rodák a vítkovický odchovanec svou účast na předloňském světovém šampionátu v Rize a loňských zimních olympijských hrách v Pekingu.

„Samozřejmě mě mrzí, že nebudu moct hrát za národní tým. Respektuji ale rozhodnutí našeho hokejového svazu a oni respektují moje,“ tvrdí aktuálně šestý nejproduktivnější obránce KHL (tři góly a 15 asistencí v 30 zápasech), který byl nominován i na prosincové Utkání hvězd soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Klok

Klok, jenž ve své kariéře působil ve všech pěti nejlepších evropských ligách (s Lukko Rauma získal předloni finský titul), působil v Nižněkamsku už v sezoně 2021/22, po níž odešel do Arizony zabojovat o NHL. Neuspěl a po čtyřech zápasech za farmářský Tucson se před rokem vrátil do Evropy.

„Všichni mi tehdy říkali: ,Musíš to udělat. (zkusit NHL)‘ Abych byl upřímný, nebylo to nejlepší načasování. Dělal jsem, co jsem mohl, ale v USA se mi to nelíbilo. Takže rozhodnutí vrátit se bylo snadné,“ říká nyní Klok v rozhovoru pro ruský server allhockey.ru.

„Nikdy se mi nelíbila americká mentalita, ani když jsem byl mladší. Nikdy jsem nesnil o tom, že bych hrál v NHL. Navíc po první sezoně v KHL, kdy jsem hrál za Slovan Bratislava, jsem si uvědomil, že chci hrát tuto ligu,“ vysvětluje Klok, proč se po konci v zámoří vrátil přes švédské Rögle a švýcarské Lugano do Nižněkamsku.

Dvakrát v sezoně měnil klub. Ve Švýcarsku má Lukáš Klok po půl roce zase radost z hokejeVideo: Sport.cz

„Lidé jsou tu skvělí, mám spoustu dobrých přátel na ledě i mimo něj. Tak proč bych si to musel rozmýšlet? Hodně lidí mi o návratu do KHL říkalo, že bych to neměl dělat. Tohle je ale můj život, moje rozhodnutí. Nežiju proto, abych tyto lidi činil šťastnými. Sám chci být šťastný!“ uzavírá Klok.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko