Hlavní obsah

Klok o návratu do Ruska: V Česku mě odsuzují, ale já si chci jen užívat to, co miluji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na jaře z nespecifikovaných osobních důvodů opustil v přípravě na světový šampionát národní tým, stalo se z toho veřejné tajemství. Obránce Lukáš Klok se navzdory situaci na Ukrajině rozhodl vrátit do KHL a tím se taky vzhledem k nařízení hokejového svazu vzdal šance reprezentovat. Před pár týdny byl pak jeho přestup do Ruska oficiálně stvrzen. „Lidé v Česku čtou noviny a odsuzují mě. Dostal jsem spoustu naštvaných zpráv, ale je to moje rozhodnutí a nevěnuji jim pozornost,“ prohlásil nyní Klok pro ruský deník Sport Express.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Klok zatím naposledy v dresu hokejové reprezentace.

Článek

Je jasné, že si svým návratem do Nižněkamsku, se kterým podepsal kontrakt na dva roky, zabouchl dveře do reprezentace a květnové mistrovství světa bude – stejně jako pro další Čechy v KHL – bez něj. „Respektuji rozhodnutí svazu, ale tam zase musí respektovat naše rozhodnutí. Když jsem podepsal smlouvu s Něftěchimikem, tak jsem věděl, že už nebudu moct hrát za národní tým. Samozřejmě je to smutné, ale s tím se nedá nic dělat. Nechci z toho nikoho vinit."

Klok vždycky o Rusku mluvil s úctou, nicméně po začátku konfliktu na Ukrajině smlouvu v Nižněkamsku rozvázal a loni se pokoušel prorazit do NHL. Ovšem po čtyřech zápasech na farmě Arizony se vrátil do Evropy, kde hrál ve švédském Rögle a švýcarském Luganu. Později byl povolán do přípravy národního týmu na mistrovství světa v Lotyšsku, nicméně omluvil se. A čile se spekulovalo, že to je – podobně jako v případě Davida Skleničky – kvůli jeho chystanému návratu do KHL.

„Měl jsem rodinné problémy, nahromadila se zranění. Bylo těžké odmítnout národní tým, protože v Luganu jsem měl dobrý konec sezony. Ale rozhodl jsem se, že potřebuji trávit více času se svou rodinou, abych se lépe připravil na nový ročník. Ano, požádal jsem Igora Larionova (šéf Něftěchimiku), aby nemluvil o mém přestupu do Ruska, jinak bych čelil velké vlně nenávisti. Stejně se ale o tom v Česku dozvěděli, takže jsem na sociálních sítích dostal spoustu naštvaných zpráv. Ale nevěnuji tomu pozornost," řekl pro Sport Express.

Ten zároveň přiznává, že v Česku čelil kvůli podpisu do KHL tlaku. „Ne všichni z toho byli šťastní, ale je to můj život. Dal jsem své slovo, že pokud se vrátím do KHL, bude to jen do Něftěchimiku. Lidé v Česku mě odsuzují, ale je to mé rozhodnutí. Rodina ho přijala a rozumí mi. Chci jen hrát hokej na nejvyšší úrovni a užívat si to, co miluji."

Reklama

Související témata: