Hlavní obsah

Rutta si zvykal v San Jose na novou roli i ambice a těší se na domácí MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový obránce Jan Rutta se po návratu ze zámoří těší na zápasy v národním týmu a vyhlíží start na domácím mistrovství světa. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu si během první sezony v San Jose Sharks zvykal na ambice týmu v přestavbě, v posledním celku základní části NHL se našel v roli mentora. Odchod Tomáše Hertla ho překvapil a na tiskové konferenci dnes řekl, že se v reprezentaci těší na nový náboj.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a kandidát na nominaci na MS, hokejový obránce Jan Rutta ze San Jose hovoří s novináři po příletu do Prahy.

Článek

„Jsem rád, že budu moci hrát zase za nároďák. Jsou to zápasy, které něco znamenají. To je super. Od nějakého listopadu prosince už to nemělo v sezoně takový náboj. Hrát doma před rodinou a kamarády jsem naposledy zažil v roce 2018 nebo 2019. Už se na to těším,“ uvedl Rutta, který se vrátil do Česka minulý týden.

Třiatřicetiletý rodák z Písku odehrál v sezoně 69 zápasů, zaznamenal pět branek a 14 asistencí. „Zdravotně se cítím dobře. Neodehrál jsem sice plnou porci 82 zápasů, ale i tak jsem jich stihl docela dost. Z tohoto hlediska jsem byl docela spokojený,“ řekl Rutta, který byl do San Jose vyměněn před sezonou z Pittsburghu Penguins. Předtím hrál také v Tampě Bay, s níž v letech 2020 a 2021 získal Stanley Cup.

V týmu „Žraloků“ si zvykal na opačný pól tabulky. San Jose bylo se 47 body nejslabším týmem soutěže. „Už před sezonou bylo jasné, že nebudeme bojovat o nejvyšší příčky. Začátek nebyl jednoduchý, zvláště když jsem měl předešlé roky štěstí hrát v organizacích, které měly největší cíle. Z tohoto pohledu to byla nová zkušenost. Kabina ale byla dobrá v tom, že jsme se celý rok nerozklížili a s nějakou ctí to dohráli,“ popsal Rutta.

Pomohlo mu, že si našel roli mentora. „Docela se mi to líbilo. Organizace je trochu v jiné pozici, takže mladších kluků je tam víc. Něco už jsem si v hokeji odehrál, takže předávat zkušenosti mladším hráčům mě bavilo,“ podotkl Rutta.

Foto: Právo

Jan Rutta přivezl Stanleyův pohár do Prahy.

V týmu nastupoval s krajany Filipem Zadinou a Tomášem Hertlem. Hertl ale v březnu odešel do Las Vegas Knights. „S Tomášem jsem byl každý den a neměl jsem ponětí, že se něco takového chystá. Takže ten den, kdy se zavíraly přestupy a Hertlik přišel ráno na kafe s tím, že jde do Las Vegas, tak jsem na to trochu koukal. Jsem za něj ale moc rád. Je to výborný hráč a je jen dobře, že může bojovat o největší mety. Nicméně přijít v Americe o Čecha v týmu je na prd,“ přiznal Rutta.

Věří, že se San Jose bude v dalších letech zlepšovat. „Skončili jsme poslední, takže nahoru to jít musí. V Americe jsou soutěže takhle nastavené, že někdy musí přijít hubenější roky, aby to bylo lepší. Věřím, že organizace udělá dobrou práci při draftu a při podpisu volných hráčů. Jsem v tomhle optimista,“ uvedl český obránce.

Nyní se těší na národní tým. S trenérem Radimem Rulíkem se z minulosti zná. „Zažil jsem ho jako junior v Plzni a zobák v Chomutově. Líbí se mi to, zažít ho ve třech různých týmech. Těším se. Všechny týmy, které vedl, hrály dobře,“ řekl Rutta.

Je připravený nastoupit na Českých hokejových hrách v Brně, účast na domácím MS by bral jako velkou motivaci. „Už ve chvíli, kdy se ohlásilo, že mistrovství světa bude v Praze, tak po tom asi každý český hokejista pokukoval. Já nikdy neměl možnost reprezentovat třeba na olympiádě. Takže mistrovství v Česku by bylo úžasné,“ líčil.

Sleduje výkony Chomutova ve druhé lize, díval se i na finále extraligy mezi Třincem a Pardubicemi. „Příběh Třince je úžasný. I přes ta zranění a jak museli být unavení z předešlých sezon, si našli cestu, jak vyhrát. Také jsem ale byl celý rok se Záďou (Zadinou), přijel za ním i jeho taťka (Marek) a jemu jsem to přál taky. Polarizovaný jsem nebyl. Přál jsem to oběma a klobouk dolů před Třincem,“ dodal Rutta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.