Hlavní obsah

S Hrubcem si v ničem nezadal. V národním týmu jsem v takovém zápřahu ještě nebyl, musel uznat Langhamer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šimon Hrubec mu svým čtvrtečním výkonem v Helsinkách proti Finům na úvod Švýcarských hokejových her nasadil laťku hodně vysoko, Marek Langhamer si s ním však o dva dny později proti Švýcarům v ničem nezadal. Domácí střelce ve Fribourgu doslova deptal, ve svém jedenáctém zápase za národní tým si připsal 45(!) úspěšných zákroků a hlavně díky němu hokejová reprezentace vyhrála 2:1, takže k celkovému triumfu na Švýcarských hrách jí v neděli proti Švédům stačí získat bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Marek Langhamer - archivní foto.

Článek

Pod takovou palbou se 28letý Langhamer dlouho neocitl. Zejména ve druhé třetině, kdy musel čelit hned sedmnácti střelám soupeře (oproti jediné české) a řada z nich navíc byla gólových.

„V národním týmu jsem v takovém zápřahu ještě nebyl. Byl to těžký zápas i s ohledem na náročné páteční cestování, ale zvládli jsme to," poukázal gólman Ilvesu Tampere v rozhovoru pro ČT na přesun z Helsinek do Fribourgu, který se protáhl takřka na celý den a reprezentace kvůli tomu byla nucena zrušit i páteční večerní trénink ve Švýcarsku.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Urputný boj před švýcarskou brankou, uprostřed Jiří Smejkal

Nejhůř mu bylo právě v prostřední části hry, kdy v podstatě neměl čas si odfrknout. Přesto jeho zásluhou i po jejím skončení zůstával stav 0:0. „Švýcaři nás celou druhou třetinu točili, byli aktivní. My se vůbec nemohli prostřídat a kluci měli těžké nohy," všiml si rodák z Moravské Třebové.

„Únava byla znát. Obzvlášť na konci druhé třetiny a pak po švýcarském snížení na 1:2," vrací se k jedinému inkasovanému gólu, kdy ho v 57. minutě při švýcarské hře bez brankáře překonal Corvi.

„Mentálně jsem se cítil líp, fyzicky hůř," připouští Langhamer, že řada pochytaných tutovek domácích mu zvedala sebevědomí. Přesto svůj výkon vyzdvihovat nechtěl. „Měl jsem hodně štěstí, kolikrát jsem puk neviděl. Hodně střel od modré mě trefilo," říkal až s přílišnou skromností nejlepší hráč výběru Kariho Jalonena.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Martin Jandus (vlevo) se snaží zastavit Švýcara Tristana Scherweyho.

„Jestli jsem byl někdy po zápase unavenější? Byl, v Chabarovsku. Tam jsem na to byl zvyklý," připomíná Langhamer své působení na Dálném Východě, kde působil tři sezony až do loňského jara.

„Tohle ale bylo něco jiného, reprezentační úroveň je někde jinde. Bylo to hodně náročné utkání. My jsme ji to vítězství dneska ukradli," míní Langhamer.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko