Hlavní obsah

Šance na olympiádu je velká, ale nechci nic zakřiknout, říká gólman

Moskva

Nikdy v minulosti nad olympijskou účastí nepřemýšlel, nyní už ale reprezentační gólman Dominik Furch vnímá, že má do Pchjongčchangu hodně blízko. "Je velká šance se tam dostat, ale nechci nic zakřiknout," říká ale 27letý brankář hokejistů Omsku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Finský útočník Joonas Kemppainen překonává Dominka Furcha v brance českého týmu. Uprostřed přihlíží obránce Milan Doudera.

Článek

Trenér Jandač dává jasně najevo, že s vámi počítá mezi tři gólmany do olympijské nominace. Jak moc vás tou důvěrou uklidňuje?

Je fajn, když slyšíte, že vám trenér takhle věří. A zároveň pro mě i hodně motivující, když cítím, že mám velkou šanci jet. Nechci ale nic zakřiknout, je nutné podávat kvalitní výkony a zatím nemá ani cenu mít olympiádu nějak moc v hlavě, protože ještě pořád zbývají skoro dva měsíce.

Kdy vás poprvé napadlo, že byste se v únoru na olympijském turnaji mohl objevit?

Vždycky tam jezdili hráči z Ameriky, ale letos se všechno vyvinulo jinak. I já o tom pak začal přemýšlet o něco víc. A kdyby to fakt vyšlo... Jsem zvědavý, jaká tam bude atmosféra, třeba v porovnání s mistrovstvím světa.

Cítíte odlišnost takové akce proti hokejovému šampionátu?

Samozřejmě už jen tím, že olympiáda je jednou za čtyři roky a pak tam jsou pohromadě lidi z různých sportů a navzájem si fandí. Pro mě je tohle všechno spojené hlavně s Naganem, tehdy jsem s hokejem začínal a žil tím tehdy u nás úplně každý.

Channel 1 Cup je posledním velkým testem na Pchjongčchang. Jak jste tedy viděl z reprezentační branky středeční pražský obrat s Finy?

Přišla docela úleva, dvě třetiny to nebylo od celého mužstva ono a po těch dvou obdržených gólech a dalších finských šancích jsem měl v hlavě, ať to nedopadne ještě hůř. Ve třetí třetině ale zčistajasna přišlo české povstání. Samozřejmě vždycky chci dostat co nejmíň gólů, takže se musím trošku odizolovat od toho, jak vypadá hra v poli .

Musel jste kvůli povinnostem v klubu naskočit do branky národního týmu bez jediného tréninku, bylo to složité?

Asi mi pomohlo, že je KHL v této sezóně dost naštosovaná a spousta zápasů je právě takhle obden. Už jsem přivyklý, že často chytám, aniž by předtím byla možnost trénovat.

Omsk inkasoval nejméně gólů v celé Východní konferenci a vy jste udržel už čtyřikrát čisté konto...

V Rusku jsou ty částky do klubové kasy přece jen o něco vyšší, ale za nulu každý gólman přispěje rád. Obecně hrajeme dost obranný systém, takže spoluhráči mně k těm čistým kontům dost pomáhají. Přestože vedeme divizi a celou sezónu hrajeme nahoře, tak je tam pořád tlak na výsledky a někdy mě až překvapuje, jak hodně to je vyhrocené.

Zůstal jste jediný Čech v kabině Omsku, nestýská se vám po krajanech?

Je to pochopitelně jiné v porovnání třeba s tím mým prvním rokem, kdy jsme byli v mužstvu čtyři Češi, teď mají zase podobnou kolonii v Omsku Švédové. Ale jak tam chytám už třetí sezónu, nemusím být zavřený v nějaké bublině cizinců a dokážu se už domluvit a normálně se pobavit i s ruskýma klukama.

Reklama

Související témata: